44 százalékkal több új fertőzöttet találtak, mint egy hete

járvány
2022 január 17., 08:34
comments 5

21219 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt három napban, derült ki az Operatív Törzs legfrissebb jelentéséből, ami azért három nap összesített adata, mert a járvány harmadik hullámának levonulása óta szüneteltetik a hétvégi adatközlést. Jelenleg már a járvány ötödik hulláma tart, úgy tűnik, ezt is így csinálják végig, bár ez nagyban torzítja az adatokat, és nehezíti a járványtrendek értelmezését.

link Forrás

Összehasonlítani így is van mivel a számokat: egy hete ilyenkor még csak 14655 új fertőzöttet jelentettek, vagyis közel 45 százalékkal nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma egy hét alatt.

link Forrás

Az elmúlt három napban 270-en vesztették életüket, ez 103-mal több, mint amit egy hete jelentettek. Ugyanakkor a kórházi adatok viszonylag kedvezően alakulnak, a rengeteg új fertőzött mellett is csak 19-cel vannak ma többen kórházban, mint pénteken - és az egy héttel ezelőttihez képest 301-gyel kevesebben. Az invazív lélegeztetésre szorulók száma még péntekhez képest is csökkent, 228-an szorulnak a legkomolyabb életmentő beavatkozásra.

link Forrás
link Forrás

Mindez részben azért lehet, mert az omikron a tapasztalatok alapján a delta variánsnál enyhébb megbetegedést okoz, nagyobb részben meg azért, mert az új variáns hatékonyabban kerüli ki az immunrendszer védekező mechanizmusait, így oltottakat, akár többször oltottakat is megfertőzhet. A védőoltások azonban a fő feladatukat jól teljesítik, hatékonyan védenek a súlyos, adott esetben halálos megbetegedéssel szemben, vagyis aki oltottan fertőződik meg, jó eséllyel nem szorul kórházi ápolásra.

link Forrás

Vagyis az oltás tényleg komoly személyes védelmet jelent, egyben az egészségügyi ellátórendszert is segíti a túlterhelés megelőzésében. Épp ezért örvendetes, hogy a hétvégén több mint 95 ezren oltatták be magukat harmadszorra - jelen ismereteink szerint a harmadik oltás a fertőzés megelőzésében is hatékonynak bizonyult. Az már kevésbé jó hír, hogy első oltást mindössze 15141-en, második oltást pedig kilencezernél is kevesebben adattak be maguknak a hétvégén, vagyis a teljes népesség átoltottsága nem nagyon növekszik.

Megyei szinten aktuálisan Vasban, Zalában, Csongrád-Csanádban és Győr-Moson-Sopronban alakult a legrosszabban a járványhelyzet az elmúlt hét napban, de országosan is 43 százalék a növekedési faktor, vagyis az elmúlt hét nap és a megelőző hét nap fertőzöttségi adatai közötti változás.

link Forrás


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.