A világ tíz leggazdagabb embere a járvány alatt megduplázta a vagyonát

gazdaság
2022 január 17., 06:23
comments 21

Miközben a világjárvány két évében egyre többen szegényedtek el, a világ tíz leggazdagabb embere megduplázta a vagyonát, állítja az Oxfam brit jótékonysági szervezet. A legszegényebbek elszegényedése jelentésük szerint napi huszonegyezer ember halálához járulhatott hozzá.

"A világjárvány alatt szinte naponta született egy új milliárdos, közben a világ népességének 99 százaléka él rosszabbul a korlátozások, a világkereskedelem és a turizmus visszaesése miatt, így most 160 millióval többen élnek már szegénységben" - mondta Danny Sriskandarajah, az Oxfam Nagy-Britannia ügyvezetője. "Valami nagyon nagy baj van a gazdasági rendszerünkkel" - értékelte mindezt.

Az Oxfam a Forbes adatai alapján Elon Muskot, Jeff Bezost, a LVMH luxusmárkacsaládot tulajdonló Bernard Arnault-t és családját, Bill Gatest, az Oracle-alapító Larry Ellisont, Larry Page-et, Sergey Brint, Mark Zuckerberget, Steve Ballmert és Warren Buffetet nevezte meg a tíz leggazdagabbként. Az ő vagyonuk a világjárvány alatt 700 milliárd dollárról 1500 milliárd dollárra nőtt - bár nem egyenletesen, mert míg Elon Musk vagyona megtízszereződött, Bill Gatesé szerény 30 százalékkal nőtt csak.

Az Oxfam a számításait a Forbes listája mellett a Credit Suiss Global Wealth Reportjára alapozza, ami 2000 óta követi nyomon a globális vagyon eloszlását. Ezen felül a Világbank adatait is figyelembe vették. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.