Az MKKP legalizálná a marihuánát

POLITIKA
2022 január 17., 10:52
comments 34

"Gondolom, füvet termesztenék" - felelte Kovács Gergely a Telexnek adott interjújában arra a kérdésre, hogy mit csinálna, ha felhagyna a politikával. Ami remek felvezetése volt az MKKP sok egyedi, a valóságot kifigurázó programpontja között megbúvó nagyon is reális és észszerű javaslatnak a marihuána legalizációjáról. "A dekriminializáció is azért fura, mert ha jól tudom, azt jelentené, hogy szabad fogyasztani, de nem szabad termeszteni. Értelmetlennek tűnik" - mondta a drogliberalizációt követelők mérsékeltebb ötletéről, a kábítószer-fogyasztás dekriminalizációjáról.

Kovács Gergely 2020 augusztusában, amikor lapunknak adott interjút.
photo_camera Kovács Gergely 2020 augusztusában, amikor lapunknak adott interjút. Fotó: Kiss Bence/444

A kábítószerek legalizációja nem ördögtől való gondolat, sőt, nyugaton inkább már trendnek tekinthető. Bár a világ nagy részén csak a marihuána, esetleg a partidrog mdma és a gyógyászatban, például a poszttraumás stressz kezelésében nagyon is hatásosnak tűnő pszilocibin (varázsgomba) legalizációjáról van szó, komoly szakmai érvek hozhatók fel olyan démonizált szerek, mint akár a heroin legalizációja mellett is. Ehhez képest Magyarországon politikai párt nyíltan még nem vállalta fel a marihuána legalizációjának gondolatát sem.

Kovács az interjú további részeiben beszélt még arról, hogy

  • élete legrosszabb hónapját élte meg Márki-Zay Péter nyilatkozatai, illetve az azok miatt rá irányuló gyűlölet miatt - Márki-Zay elvesztegetett szavazatnak nevezte az MKKP-ra adott szavazatokat, és a pártot a Gattyán-féle izéhez, vagy minek nevezzük, hasonlította.
  • Ő a maga részéről belement volna, hogy csak abban a listaállításhoz minimálisan szükséges 71 választókerületben állítsanak jelöltet, de az ellenzékből is kiábrándult tagságuk ezt nem támogatja.
  • Nem gondolja, hogy az ellenzék jól járt Márki-Zay Péter jelölésével, aki szerinte még csak nem is mondott igazat, amikor azt állította, hogy az előválasztás előtt könyörgött az MKKP-nak, hogy az is induljon el az előválasztáson.
  • Náluk is jelentkezett már ezerötszáz önkéntes szavazatszámlálónak, Kovács szerint volna értelme koordinálni az ellenzékkel arról, hogy ők melyik szavazókörökbe menjenek.
  • Úgy véli, a Fidesz leváltásáért azzal tehetik a legtöbbet, ha elérik az öt százalékot, így annyival is kevesebb képviselője lesz a Fidesznek.
  • Koalícióra nem lépne az ellenzékkel a választás után, de szerinte kívülről is lehet támogatni egy kormányt, és abban nagyon szívesen segít, hogy bárki más legyen kormányon, mint a Fidesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.