Vádalkut köthet a korrupcióval vádolt Benjamin Netanjahu

külföld
január 17., 7:03
comments 3

Vádalkuról tárgyal a hatóságokkal korrupciós ügyében Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök, írja az ABC News egy, az egyeztetésekben részt vevő forrására hivatkozva. Az amerikai televízió értesülései szerint a vádalkut akár már a héten megköthetik.

photo_camera Benjamin Netanjahu 2014 júliusában az akkori brit külügyminiszterrel, Philip Hammonddal közös sajtótájékoztatóján a Knesszetben, az izraeli parlamentben. Fotó: Gali Tibbon / AFP

Ha Netanjahu valóban vádalkut köt, vagyis elismeri bűnösségét, azzal évekre kizárhatja magát az izraeli közéletből. Ezzel pártjának, a Likudnak is új vezetőt kéne választania. Hogy ez miért érné meg neki? Mert a vádalkuval elkerülheti a hosszúra nyúló bírósági eljárást, amiben biztos kellemetlen részletek is nyilvánosságra kerülnének.

Bár a vádalku Netanjahu politikai karrierjének legalább átmeneti végét jelentené, bírálói így is kikeltek ellene. "Annak, aki saját egyéni érdekei miatt a demokrácia alapjaiba vetett bizalom megingatásán dolgozott, nem szabadna alkut kötnie" - közölte Nican Horovic egészségügyi miniszter a Twitteren arra utalva, hogy Netanjahu a vádemelést követően elfogultnak próbálta beállítani az izraeli igazságszolgáltatást, amit azzal vádolt, hogy boszorkányüldözést folytat ellene.

A vádalku lehetőségének hírére szombaton már tüntetést is tartottak az ország főügyészének háza előtt. Az ABC News szerint még ha meg is köttetik az alku, szinte biztos, hogy valaki meg fogja támadni a bíróságon.

Netanjahut három külön ügyben vádolják korrupcióval és csalással. Ő maga kitartóan tagadja a vádakat. Az ABC-nek a vádalkuról zajló egyeztetésekben résztvevő forrása szerint annak részeként a csalás és a korrupció vádját, valamint három ügyéből az egyiket teljes egészében ejthetik ellene. Elmondása szerint most egy olyan vádpontról egyeztetnek, amely alapján, ha a vádalkuban Netanjahu beismeri, akár hét évre is eltilthatnák a közélettől. Vita tárgya továbbá, hogy Netanjahunak kelljen-e közmunkát végeznie büntetésként.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt