Vállfájdalommal ment csontkovácshoz, az orvos szó nélkül benyúlt a hüvelyébe, de a bíróság nem vonta felelősségre

bűnügy
2022 január 17., 09:46
comments 10

Az osztrák Antonia P. vállfájdalmakkal fordult orvoshoz, azonban a kezelés után hüvelyi sérülésekkel távozott. Az orvos egy létező terápiás módszerre hivatkozott, végül nem vonták felelősségre.

Antonia 2019 augusztusában kereste fel az orvost szűnni nem akaró vállfájdalmai miatt. A rendelőben az orvos levetkőztette, felfektette az ágyra, majd kérdés nélkül behatolt ujjaival a nő hüvelyébe. Az áldozat elmondása szerint a behatolás után napokig vérzett.

A nő feljelentést tett, de elmondása szerint a tárgyalást rengeteg nehézség előzte meg, ugyanis az ügyészség először elutasította a vádakat, annak ellenére, hogy öt másik áldozatról is tud. Végül csak azért tudta tovább vinni az ügyet, mert rendelkezett megfelelő biztosítással. Több mint két év után pénteken az orvos a bécsi büntetőbíróság elé állt, ahol végül felmentették.

Felső-Ausztriában korábban már eltiltották a praxisától, azonban más tartományokban továbbra is tevékenykedhetett. Antonia kérelmét a betegjogi ombudsmani hivatal is elutasította.

"Szeretném, ha elítélnék, hogy a jövőben a nőket megvédjék az ilyen traumáktól" - mondta a tárgyalás előtt, azonban ez nem történt meg, ugyanis az orvos az oszteopátia egyik kezelési módszerére, a "hüvelyi touché"-ra hivatkozott, mely ugyan egy létező módszer, azonban ehhez mindig szükség van a páciens beleegyezésére.

Diana Stöckl, az Osztrák Oszteopata Társaság elnöke is megerősítette a módszer létezését, azonban szerinte ez nem egy gyakori eljárás, és elsősorban nőgyógyászati panaszok, például erős menstruációs fájdalmak esetén javallott. A bíróság viszont úgy tűnik, elfogadta az érvelést, amely szerint azért nem volt etikátlan az orvos viselkedése, mert az oszteopátia holisztikus megközelítést alkalmaz, bármely szerv bántalma bármely másikéval összefügghet.

A bíró szerint nem történt szándékos hatalommal való visszaélés, annak ellenére sem, hogy a hüvelyi módszer alkalmazásához elvileg írásos beleegyező nyilatkozatra van szükség.

A Wiener Zeitung 2020-ban már beszámolt másik két nőről, akikkel nagyon hasonló eset történt. Az egyik nő váll-, míg a másik sarokfájdalmakkal keresett fel egy bécsi szakembert. Mindketten arról számoltak be, hogy az orvos az ujjaival hatolt a hüvelyükbe. Azt állítják, hogy a férfi nem kérte a beleegyezésüket, nem viselt gumikesztyűt, és síkosítót sem használt, így a vizsgálat, amellett, hogy lelkileg megviselte őket, fizikailag is nagy fájdalommal járt. Későbbi nőgyógyászati vizsgálat során mindkét nőnél hüvelyi sérüléseket diagnosztizáltak. (Plus24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.