A covidigazolványok több országban is növelték az oltások számát

járvány
2022 január 18., 11:31
comments 1

Egy most megjelent tanulmány szerint a covidigazolványok használatát bevezető európai országokban növekedett vakcinát felvevők száma, javult a közegészségügy és nőtt a gazdasági teljesítmény, ezek együttesen pedig segítik a korlátozások feloldását – írja a Financial Times.

A Franciaországban, Németországban és Olaszországban bevezetett covidigazolványok 13, 6,2, illetve 9,7 százalékkal növelték az oltási arányt, ennek hatása az idősebbek körében is „jelentős” volt.

Becslések szerint az igazolványok bevezetésével több ezer kórházi felvételt és halálesetet előztek meg, Franciaországban csökkent az intenzív osztályokon fekvők száma, és nem volt szükség további lezárásokra. Németországban korábban alacsony volt az oltási kedv, de amint novemberben szigorítottak a szabályokon, és egyre több dolgot kötöttek az oltási igazolványokhoz, többen jelentkeztek oltásra.

A megjelent tanulmány becslése szerint az oltási igazolványok bevezetéséhez köthető intézkedések nélkül 2021 végére a GDP Franciaországban 6 milliárd euróval, Németországban 1,4 milliárd euróval, Olaszországban pedig 2,1 milliárd euróval lett volna alacsonyabb.

Franciaországban egyébként a napokban fogadtak el egy törvényt, amely szerint csak oltási igazolvánnyal lehet belépni bárokba, éttermekbe és más szórakozóhelyekre. Korábban az ilyen helyekre elég volt egy negatív teszteredmény is.

A tanulmány egyik vezető kutatója, Miquel Oliu-Barton szerint az oltási igazolványok széles körű alkalmazása fontos eszköz a világjárvány megfékezésében és abban, hogy elkerüljük az újabb lezárásokat. Hozzátette, hogy a tanulmányban tárgyaltakat nem feltétlenül lehet más országokban is alkalmazni, mert sok függ attól, hogy az adott országban milyen „a tesztek illetve a vakcinák kínálata”, a „politikai bizalom szintje”, vagy a „marginalizált csoportok hozzáférése” a tesztekhez és az oltásokhoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.