Koronavírus-számok Magyarországon 5/17/2022
Elhunytak 0 Σ 46 343
Kórházban 0 Σ 1 015
Fertőzöttek 0 Σ 1 909 948
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

A covidigazolványok több országban is növelték az oltások számát

január 18., kedd 11:31
1

Egy most megjelent tanulmány szerint a covidigazolványok használatát bevezető európai országokban növekedett vakcinát felvevők száma, javult a közegészségügy és nőtt a gazdasági teljesítmény, ezek együttesen pedig segítik a korlátozások feloldását – írja a Financial Times.

A Franciaországban, Németországban és Olaszországban bevezetett covidigazolványok 13, 6,2, illetve 9,7 százalékkal növelték az oltási arányt, ennek hatása az idősebbek körében is „jelentős” volt.

Becslések szerint az igazolványok bevezetésével több ezer kórházi felvételt és halálesetet előztek meg, Franciaországban csökkent az intenzív osztályokon fekvők száma, és nem volt szükség további lezárásokra. Németországban korábban alacsony volt az oltási kedv, de amint novemberben szigorítottak a szabályokon, és egyre több dolgot kötöttek az oltási igazolványokhoz, többen jelentkeztek oltásra.

A megjelent tanulmány becslése szerint az oltási igazolványok bevezetéséhez köthető intézkedések nélkül 2021 végére a GDP Franciaországban 6 milliárd euróval, Németországban 1,4 milliárd euróval, Olaszországban pedig 2,1 milliárd euróval lett volna alacsonyabb.

Franciaországban egyébként a napokban fogadtak el egy törvényt, amely szerint csak oltási igazolvánnyal lehet belépni bárokba, éttermekbe és más szórakozóhelyekre. Korábban az ilyen helyekre elég volt egy negatív teszteredmény is.

A tanulmány egyik vezető kutatója, Miquel Oliu-Barton szerint az oltási igazolványok széles körű alkalmazása fontos eszköz a világjárvány megfékezésében és abban, hogy elkerüljük az újabb lezárásokat. Hozzátette, hogy a tanulmányban tárgyaltakat nem feltétlenül lehet más országokban is alkalmazni, mert sok függ attól, hogy az adott országban milyen „a tesztek illetve a vakcinák kínálata”, a „politikai bizalom szintje”, vagy a „marginalizált csoportok hozzáférése” a tesztekhez és az oltásokhoz.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt