Járóka Lívia mégsem akart az Európai Parlament alelnöke lenni

január 18., kedd 17:37
2

Járóka Lívia az Európai Parlament alelnökválasztásának második fordulójában visszalépett az alelnökjelöltségtől Roberts Zile, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) jelöltjének javára - közölte kedd délután a Fidesz uniós parlamenti képviselőcsoportja. Az ECR tagja többek között a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság is.

Járóka Lívia az Európai Parlamentben Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

A fideszes EP-képviselők az ECR jelöltjét támogatják annak érdekében, hogy „az európai demokratikus jobboldalnak legyen képviselete az Európai Parlament vezető testületében”.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője kedd délután azt mondta az MTI-nek, hogy sikerként könyvelik el, hogy el tudták érni Járóka Lívia jelölését az alelnöki tisztségre, annak ellenére, hogy a képviselőcsoport 2021 márciusa óta nem tartozik politikai frakcióhoz az EP-ben, miután kilépett az Európai Néppártból. Hozzátette, hogy Járóka Lívia a szükséges számú képviselői ajánlást jóval meghaladva nyerte el jelöltségének támogatását.

Az Európai Parlament minden választott tisztségét - azaz az elnöki, alelnöki, kvesztori, bizottsági elnöki és alelnöki, küldöttségi elnöki és alelnöki pozíciókat - két és fél évente újítják meg, azaz egyszer az ötéves jogalkotási időszak kezdetekor, egyszer pedig a ciklus félidejében. A tisztséget betöltők mandátuma egyszer meghosszabbítható. A testület elnökének a néppárti Roberta Metsolát választották kedden délelőtt. Az alelnökökről még kedden szavaznak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt