Már kötelező az oltás a 60 év felettieknek Görögországban

járvány
2022 január 18., 05:36

Életbe lépett a görög kormány november végén bejelentett intézkedése: hétfőtől kötelesek beadatni a koronavírus elleni oltást a 60 év felettiek. Akik nem tartják be az előírást, 50 eurós pénzbüntetést kapnak januárban, majd minden további hónapban újabb 100 eurót (nagyjából 35 ezer forintot) kell fizetniük.

Az egészségügyi miniszter szerint azért fontos erre a korosztályra célozni, mert ők teszik ki a kórházban ápolt betegek jelentős részét.

photo_camera Oltás Thesszalonikiben Fotó: SAKIS MITROLIDIS/AFP

Görögországban a teljes népesség 69 százaléka kapott két oltást, ami majdnem megfelel az európai uniós átlagnak. A 60 év felettiek köréban 42 százalékos az oltottság.

Felmérések szerint a társadalom többsége támogatja az idősek kötelező oltását, ellenzéki pártok viszont megkérdőjelezték, törvényes-e kiemelni egyetlen csoportot. A kormány egy 2020-as bírósági döntésre hivatkozott, ami lehetővé tette a napközik számára, hogy elutasítsák azokat a gyerekeket, akik nem kapták meg a számukra előírt oltásokat. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.