490 millió dollár kártérítést fizet a Michigani Egyetem több száz volt hallgatójának egykori tanára zaklatásai miatt

bűnügy
2022 január 19., 20:55
Sajtótájékoztatón jelentette be Jon Vaughn, a Michigan Egyetem egykori hallgatója és volt NFL-játékos a 490 millió dolláros kártérítésről született megállapodást
photo_camera Sajtótájékoztatón jelentette be Jon Vaughn, a Michigan Egyetem egykori hallgatója és volt NFL-játékos a 490 millió dolláros kártérítésről született megállapodást Fotó: BILL PUGLIANO/AFP

Az Ann Arborban található Michigan Egyetem összesen 490 millió dollárt kártérítést fizet ki 1050 korábbi hallgatójának. Az egykori diákok szexuális visszaéléssel vádolták meg az intézményt illetve egykori sportorvosát, aki amerikai futballistákkal és más sportolókkal foglalkozott.

Ez a máig ismert legnagyobb összegű kártérítési megállapodás, amit amerikai egyetem szexuális visszaélésekkel összefüggésben valaha kötött. Az egyezségre három évvel azt követően került sor, hogy az első korábbi diák beszámolt az őt ért visszaélésekről, amik még a '70-es években történtek.

Az első, és vele együtt nagyjából tucatnyi hallgató, köztük volt élsportolók, akik elsőként jelentkeztek az a hatóságoknál a zaklatások miatt, azt állították, hogy Dr. Robert E. Anderson rendszeresen molesztálta őket a fizikai vizsgálatok során, amelyek a michigani atlétikai versenyeken való részvételhez voltak szükségesek. Többen elmondták azt is, hogy korábban is tettek már panaszt vele kapcsolatban edzőknek, de mindhiába.

Anderson 1966 és 2003 között volt az egyetem munkatársa, és 2008-ban halt meg.

A sportorvos a nyomozók szerint több esetben olyan vizsgálatokat végzett, amelyek szükségtelenek és helytelenek voltak; ragaszkodott például egy torokfájásra panaszkodó nő medencevizsgálatához.

A világhírű futballedző, a 2006-ban elhunyt Bo Schembechler egyik fia 2021 nyarán azt nyilatkozta, hogy apja is egyike volt Anderson áldozatainak.

A több áldozat ügyében eljáró Jamie White ügyvéd az egyezség után azt nyilatkozta, hogy az egyetemet dicséret illeti, nem pedig elítélés, amiért vállalta a felelősséget a történtekért. Az ügyfelei többsége, tette hozzá, szerette az egyetemet, és nem akartak kárt okozni az intézménynek, de azt sem, hogy ne történjen felelősségre vonás.

Az egyetem 2020 februárjában közölte: vizsgálják, hogy Anderson molesztált-e diákokat, és arra kérte azokat, akik áldozatként tekintenek magukra, hogy jelentkezzenek. Addigra a hatóságok már több mint egy éve titokban folytattak nyomozást.

Két hét alatt több mint 100 bejelentés érkezett. Tavaly májusban az egyetem által felbérelt ügyvédi iroda arra a következtetésre jutott, hogy a 2008-ban elhunyt Anderson, akit soha nem vontak felelősségre semmilyen visszaélés miatt, számtalan alkalommal követett el szexuális visszaélést a betegekkel. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.