9,5 millió forintos órabért fizetett az MCC egy amerikai újságírónak, hogy élőben fényezze a kormányt

PÉNZ
2022 január 19., 19:54
comments 6
photo_camera Középen, Arianna Huffington és Peter Bart között Dennis Prager 2005-ben Fotó: STEPHEN SHUGERMAN/Getty Images via AFP

30 ezer amerikai dollárt, azaz 9,4 millió forintot fizetett a Mathias Corvinus Collegium Dennis Prager amerikai újságírónak, hogy ideutazzon az Egyesült Államokból, megtartson egy félórás beszédet az elitképző esztergomi fesztiválján, és még félórát szánjon az életéből egy podcast-adásra.

Az adat a Southern Poverty Law Center amerikai faji esélyegyenlőségért és a szélsőjobboldali propaganda ellen küzdő NGO közérdekű adatigénylése nyomán kapott nyilvánosságot. (A jelentést a riportban megszólaló atlatszo.hu szemlézte, igaz korábban a Népszava észrevette már.)

Az 1948-as születésű Prager konzervatív-trumpista-bevándorlásellenes rádiós műsorvezetőként ismert Amerikában, a beszédes című Dennis Prager Show a műsora, és van egy PragerU név alatt futó projektje is, amiben ötperces videókban magyaráz el nagyon egyszerűen bonyolult politikai, gazdasági és filozófiai összefüggéseket azoknak, akik ennyivel is beérik.

Prager 2021. augusztus 5. és 7. között tartózkodott Magyarországon. Szerződése szerint 15 ezer dollárt, azaz olyan 4,7 millió forintot kapott egy bő félórás beszédért, amit Esztergomban mondott el. Ebből is lecsípett kicsit: 25 perc után abbahagyta, és utána már inkább csak kérdésekre válaszolt.

A beszéd utáni szórványos taps és a hozzáférhető képanyagok alapján talán 200-an hallhatták a helyszínen.

photo_camera Fotó: Wikimedia Commons / Dennis Prager

Az oktatás helyzetéről tartott 15 perces podcastért ugyanennyit kapott. Ezt nem tudni, mennyien hallgatták meg, a Youtube-on félév alatt 1200 megtekintésig jutott.

Prager kényelmes ember lehet, mert a pénzből 10 ezer dollárt arra költött, hogy Kaliforniából business classon utazhasson Budapestre, és vissza. Szállásáról ellenben az MCC gondoskodott.

Nem ő volt a legnagyobb név egyébként ugyanitt, hanem az Orbán Viktorral is asztalhoz ülő Tucker Carlson, de az ő apanázsáról nem érkezett információ.

A beszédében Prager nem volt hálátlan: a keresztény kultúra leáldozása és zavaros Covid-összeesküvések mellett Magyarországról a nyugati zsidó-keresztény kultúra megmentőjeként beszélt, óvta a gyermekeket az LMBTQ-propagandától, megvédte a magyar sajtószabadságot és Orbán Viktor karakán bevándorlás-ellenes politikáját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt