A Völner-ügy miatt visszavont régi pályázatokat is elfogadják a Völner-ügy miatt kiírt új végrehajtói pályázatokon

január 19., szerda 7:40
2

Miután a Völner-ügy egyik folyományaként december közepén megszavazta az Országgyűlés a folyamatban lévő bírósági végrehajtói pályázatok érvénytelenítését, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) ugyanezekre az állásokra összesen 35 új pályázatot írt ki. A pályázati felhívások meg is jelentek az MBVK oldalán, ahonnan kiderült:

Annak a pályázónak, aki a 2021. szeptember 17. napján megjelent pályázati felhívás alapján folyamatban volt, jelen pályázati felhívás közzétételével egyidejűleg megszűnt pályázati eljárás során érvényes pályázatot nyújtott be és az ismételten közzétett (jelen) pályázati felhívásra is pályázni kíván, elegendő büntetőjogi felelősségének tudatában nyilatkoznia arról, hogy a benyújtott pályázatát az adott végrehajtói álláshely betöltésére az ismételt pályázati felhívás tekintetében továbbra is fenntartja.

Tehát a Völner-ügy miatt visszavonták a pályázatokat a végrehajtói állásokra, majd új pályázatokat írnak ki, amiken igazából azok is indulhatnak, akik az eredeti, de a botrány miatt visszavont pályázaton is indultak volna. A pályázati anyagot papír alapon az MBVK-nak - függetlenül a megpályázott helyek számától egy eredeti és egy másolati példányban - kell postai úton megküldeni, vagy a titkárságon személyesen, zárt borítékban benyújtani. "A borítékon minden esetben jól látható helyen fel kell tüntetni: Végrehajtói álláshely pályázat" - olvasható a felhívásban.

A pályázatok szeptemberi kiírása óta tört ki a végrehajtói kar körüli korrupciós botrány. Az ügyészség vesztegetés miatt előzetes letartóztatásba helyezte az MBVK korábbi vezetőjét, Schadl Györgyöt, és gyanúsítottként hallgatta ki Völner Pál fideszes képviselőt, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettesét és parlamenti államtitkárát, aki 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben. Az ügyészség vádjai szerint Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott. Megírtuk, hogy Völner Pál és Schadl György olyan nyíltan egyeztettek telefonon a kenőpénzről és az üzletekről, mintha egyáltalán nem féltek volna a lebukástól.

Az új pályázatok elbírálása is megváltozott: Orbán Viktor bizalmi embere teljhatalmat kapott a bírósági végrehajtói pályázatok elbírálásában.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt