Orbán Viktor bizalmi embere teljhatalmat kapott a bírósági végrehajtói pályázatok elbírálásában

január 15., szombat 7:35
11

December 7-én mondott le Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, mert az ügyészség szerint megalapozott gyanú merült fel arra, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökétől (Schadl György) hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forint kenőpénzt kapott. A Völner-ügy egyik folyományaként december közepén megszavazta az Országgyűlés a folyamatban lévő bírósági végrehajtói pályázatok érvénytelenítését.

A tegnap esti Magyar Közlönyben pedig megjelent a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) elnökének, Bíró Marcellnek a rendelete arról, hogy a jövőben miként kell elbírálni a végrehajtói álláspályázatokat. A legfontosabb részeket pontokba szedjük:

 • A pályázatot továbbra is az MBVK-hoz kell benyújtani, de például mellékelni kell egy vagyonnyilatkozatot
 • A pályázatokat háromtagú bizottság értékeli. Az értékelő bizottságba az Országos Bírósági Hivatal elnöke, az SZTFH elnöke és az MBVK elnöksége delegál egy-egy tagot, valamint egy-egy póttagot. Az értékelő bizottság elnöke az SZTFH elnöke által delegált tag vagy póttag (eddig a bírósági hivatal nem képviseltette magát)
 • A kinevezési javaslatnak tartalmaznia kell a három legmagasabb pontszámot kapott pályázó személyes meghallgatásának eredményét bemutató részletes
  szöveges értékelést személyenként (eddig öt jelölt volt)
 • Az SZTFH elnöke az önálló bírósági végrehajtói állást a kinevezési javaslatban szereplő három legmagasabb pontszámot kapott pályázó egyikének kinevezésével töltheti be.
 • Az adott álláshely tekintetében a pályázati kiírást az SZTFH elnöke eredménytelennek nyilvánítja, ha arra a megállapításra jut, hogy egyik jelölt
  sem alkalmas az álláshely betöltésére

Vagyis Bíró Marcell, az SZTFH elnöke még erősebb jogosítványokat kap a jövőben a végrehajtók kiválasztásakor. A hatósági elnök Orbán Viktor bizalmi emberének számít, a kormányfő október 1-én nevezte ki a pozícióba.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt