Halálra késeltek egy 79 éves francia nőt Marokkóban, terrorizmus gyanújával nyomoznak

január 19., szerda 20:43

Késsel megöltek egy idős francia nőt Marokkóban, a terrorista bűncselekményekre szakosodott francia ügyészség vizsgálatot indított az ügyben – közölte a francia belügyminisztérium. A marokkói vádhatóság is terrorizmus gyanújával indított vizsgálatot.

A 79 éves francia turistát a marokkói Tiznit város piacán gyilkolták meg január 15-én. A 31 éves feltételezett elkövetőt még aznap elfogták a közeli Agadirban. Az észak-afrikai állam rendőrsége szerint a gyanúsított egy belga nőt is meg akart ölni Agadirban, áldozata meg is sebesült a támadásban. A feltételezett tettest tavaly szeptemberben egy hónapra elmegyógyintézetbe utalták be.

Egy tizniti mecset Fotó: Guiziou Franck/Hemis via AFP

A gyilkosság után Franciaország marokkói nagykövetsége a honlapján fokozott óvatosságra intette a turistákat.

Marokkót az utóbbi években elkerülte a dzsihádisták gerjesztette erőszakhullám. Legutóbb 2018 decemberében hajtottak ott végre terrortámadást, amikor az Iszlám Állam szélsőségesei az Atlasz-hegységben lefejeztek két turistáskodó skandináv nőt. Az elkövetőket elkapták és halálra ítélték, bár ilyen büntetést 1993 óta nem hajtottak végre.

A marokkói központi nyomozó hivatal (BCIJ) tavalyi jelentése szerint a helyi rendőrség 2002 óta több mint 2000 terrorsejtet számolt fel és kb. 3500 gyanúsítottat vett őrizetbe terrorvádakkal. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt