Januárban visszavonták Schadl György és felesége diplomata útleveleit

bűnügy
2022 január 19., 09:11
comments 19

„Schadl György diplomata útlevele 2022. január 3-i dátummal azonnali visszavonásra került” - válaszolta hétfőn küldött kérdésünkre a Külügyminisztérium.

A Völner-Schadl-ügy nyomozati iratairól szóló sorozatunk második részében megírtuk, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökénél, Schadl Györgynél diplomata útlevelet is találtak a rendőrök, amikor november 5-én elfogták a reptéren.

Vallomásában azt mondta, azért kapott ilyen útlevelet a külügytől, hogy a járvány alatt nemzetközi konferenciákra járhasson. A minisztérium nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy milyen indokkal adtak Schadlnek diplomata útlevelet.

Schadl elfogásakor éppen Dubajba tartott a felesége társaságában, akinek szintén volt diplomata útlevele. A végrehajtói kar elnöke vallomásában ragaszkodott hozzá, hogy nem szökni próbáltak.

Frissítés (13:06): A külügyminisztérium újabb kérdésünkre elárulta, hogy Schadl feleségének diplomata útlevelét is visszavonták január 3-án.

photo_camera Schadl György

Az ügyészség gyanúja szerint Schadl éveken át, rendszeresen adott át kenőpénzt Varga Judit igazságügyi miniszter helyettesének, Völner Pál államtitkárnak, aki vállalta, hogy bizonyos ügyekben Schadl kérésének megfelelően fog eljárni. Ezek a kérések részben végrehajtói pályázatokra, kinevezésekre vonatkoztak, mivel Völner 2019 augusztusától tavaly októberig miniszteri biztosként felelt ezért a területért.

A birtokunkban levő nyomozati iratok alapján Schadl számos más ügyben működött együtt Völnerrel, a rendőrség által lehallgatott telefonbeszélgetéseikben pedig teljes nyíltsággal beszéltek bizniszeikről.

Sorozatunk első részében bemutattuk, hogyan intézett Schadl egyetemi vizsgákat Völner egyik rokonának és Rogán Antal kabinetfőnökének is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt