Meghalt André Leon Talley, a Vogue egykori vezető szerkesztője

GYÁSZ
2022 január 19., 08:50

Január 18-án, 73 éves korában meghalt André Leon Talley, a Vogue egykori vezető szerkesztője. Halálhírét Instagramján jelentették be.

André Leon Talley a hetvenes években írt Andy Warhol magazinjába, az Interview-ba, később a Vogue korábbi főszerkesztőjének, Diana Vreelandnek dolgozott a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban. Anna Wintour, a Vogue jelenlegi főszerkesztője 1988-ban nevezte ki őt a magazin kreatív igazgatójának, utóbbival történelmet írtak, hisz először került fekete férfi vezető pozícióba az addig fehér férfiak és nők uralta divatiparban.

Talley később Párizsba költözött és otthagyta a magazint, amihez csak 1988-ban tért vissza, akkor már vezető szerkesztőként. Egészen 2013-ig maradt, majd Oroszországban lett a Numéro szerkesztője. A nagyobb közönséghez akkor jutott el a neve, amikor a Topmodell leszek című, modellválogatós reality egyik zsűritagja lett, illetve amikor olyan sorozatokban alakította saját magát, mint a Szex és New York vagy az Empire. 2005-ben ő öltöztette Melanie Trumpot az esküvőjén, amikor összeházasodtak Donald Trumppal.

André Leon Talley életéről 2017-ben készült dokumentumfilm The Gospel According to André címmel, életrajzi könyve, a The Ciffon Trenches pedig 2020-ban jelent meg. Utóbbiban kemény vádakat fogalmazott meg Anna Wintourral szemben: azt írta, a Vogue főszerkesztője az együtt eltöltött évek alatt súlyos érzelmi és pszichológiai sebeket ejtett rajta, és pár évvel ezelőtt kizárta őt a köreiből, amiért ő „már öreg, túlsúlyos és nem elég menő”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.