Rekordot döntött a német fegyverexport 2021-ben

január 19., szerda 15:56
Greenpeace tüntetés a német fegyverexport ellen 2021 májusában Berlinben a kancellária épülete előtt Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Németország fegyverexportja 2021-ben rekordszintet ért el, jelentős részben az Egyiptomnak eladott tengeri és légvédelmi fegyverek miatt - közölték kedden kormányzati tisztviselők az amerikai AP hírügynökség tudósítása szerint.

A német gazdasági minisztérium által közzétett előzetes adatok szerint Németország 2021-ben 9,35 milliárd euró - mintegy 10,65 milliárd dollár - értékben exportált fegyvereket, ami 61 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

Az összeg jelentősen meghaladja az eddigi rekordot, a 2019-ben regisztrált 8 milliárd eurót.

Az export nagy részét - több mint 9 milliárd euró értékben - még az Angela Merkel vezette kormány engedélyezte - áll a minisztérium közleményében.

Németország 2021-ben 1 milliárd euró értékben exportált fegyvereket az Egyesült Államokba, a legnagyobb falat azonban nem ez. Ugyanebben az időszakban a német állam Egyiptomba mintegy 4,3 milliárd euró értékben exportált fegyvereket.

Jogvédő csoportok és aktivisták a jemeni és líbiai konfliktusokban való részvétellel vádolják az egyiptomi kormányt. Németországban rendszeresek a tüntetések a kormányzatok növekvő fegyverexportja miatt. (AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt