Rekordot döntött a német fegyverexport 2021-ben

külföld
2022 január 19., 15:56
Greenpeace tüntetés a német fegyverexport ellen 2021 májusában Berlinben a kancellária épülete előtt
photo_camera Greenpeace tüntetés a német fegyverexport ellen 2021 májusában Berlinben a kancellária épülete előtt Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Németország fegyverexportja 2021-ben rekordszintet ért el, jelentős részben az Egyiptomnak eladott tengeri és légvédelmi fegyverek miatt - közölték kedden kormányzati tisztviselők az amerikai AP hírügynökség tudósítása szerint.

A német gazdasági minisztérium által közzétett előzetes adatok szerint Németország 2021-ben 9,35 milliárd euró - mintegy 10,65 milliárd dollár - értékben exportált fegyvereket, ami 61 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

Az összeg jelentősen meghaladja az eddigi rekordot, a 2019-ben regisztrált 8 milliárd eurót.

Az export nagy részét - több mint 9 milliárd euró értékben - még az Angela Merkel vezette kormány engedélyezte - áll a minisztérium közleményében.

Németország 2021-ben 1 milliárd euró értékben exportált fegyvereket az Egyesült Államokba, a legnagyobb falat azonban nem ez. Ugyanebben az időszakban a német állam Egyiptomba mintegy 4,3 milliárd euró értékben exportált fegyvereket.

Jogvédő csoportok és aktivisták a jemeni és líbiai konfliktusokban való részvétellel vádolják az egyiptomi kormányt. Németországban rendszeresek a tüntetések a kormányzatok növekvő fegyverexportja miatt. (AP)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.