Egy 19 éves fiatal az első nő, aki egyedül körberepülte a Földet

külföld
2022 január 20., 14:47
comments 3

A 19 éves, brit-belga származású Zara Rutherford 155 nap és 51 ezer megtett kilométer után szállt le repülőgépével Belgiumban a Kortrijk-Wevelgem repülőtéren. "Ez egyszerűen őrület, még nem igazán tudtam feldolgozni" - mondta a leszállás után.

A tervek szerint három hónap alatt teljesítette volna az utat, azonban az időjárás és a vízumproblémák nem kedveztek neki, így néha heteket kellett a földön töltenie. Végül 5 hónap alatt végzett útjával Shark microlight típusú kisrepülőjével. "Nem tenném meg újra" - vallotta be Zara, majd hozzátette: sokszor féltette az életét. Kedvenc pillanata az volt, mikor egy aktív vulkán felett repült el Izlandnál.

Ahhoz, hogy valaki elmondhassa magáról, hogy körberepülte a Földet, érintenie kell a bolygó két egymástól legtávolabb eső pontját, az indonéziai Jambit és a kolumbiai Tumacót. Zara, aki 2020-ban szerezte meg pilótaengedélyét, ezzel megdöntötte a 30 éves, afgán származású Shaesta Waiz 2017-es rekordját.

A 19 éves lány legnagyobb álma, hogy űrhajós lehessen, és abban bízik, hogy nem mindennapi teljesítménye bátorítja a nőket, hogy a repülés, a tudomány és technológia területén helyezkedjenek el. (Skynews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.