Egy 19 éves fiatal az első nő, aki egyedül körberepülte a Földet

január 20., csütörtök 14:47
3

A 19 éves, brit-belga származású Zara Rutherford 155 nap és 51 ezer megtett kilométer után szállt le repülőgépével Belgiumban a Kortrijk-Wevelgem repülőtéren. "Ez egyszerűen őrület, még nem igazán tudtam feldolgozni" - mondta a leszállás után.

A tervek szerint három hónap alatt teljesítette volna az utat, azonban az időjárás és a vízumproblémák nem kedveztek neki, így néha heteket kellett a földön töltenie. Végül 5 hónap alatt végzett útjával Shark microlight típusú kisrepülőjével. "Nem tenném meg újra" - vallotta be Zara, majd hozzátette: sokszor féltette az életét. Kedvenc pillanata az volt, mikor egy aktív vulkán felett repült el Izlandnál.

Ahhoz, hogy valaki elmondhassa magáról, hogy körberepülte a Földet, érintenie kell a bolygó két egymástól legtávolabb eső pontját, az indonéziai Jambit és a kolumbiai Tumacót. Zara, aki 2020-ban szerezte meg pilótaengedélyét, ezzel megdöntötte a 30 éves, afgán származású Shaesta Waiz 2017-es rekordját.

A 19 éves lány legnagyobb álma, hogy űrhajós lehessen, és abban bízik, hogy nem mindennapi teljesítménye bátorítja a nőket, hogy a repülés, a tudomány és technológia területén helyezkedjenek el. (Skynews)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt