Európai Bizottság: uniós jogot sérthetett a kormány, amikor keresztbe feküdt az Aegon biztosító felvásárlásának

gazdaság
2022 január 20., 16:39
comments 2

Előzetes következtetést adott ki az Európai Bizottság a magyar kormány áprilisi döntésével kapcsolatban, amelyben megvétózta, hogy a Vienna Insurance Group AG (VIG) felvásárolja az Aegon biztosítási csoport magyar leányvállalatait. A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magyar döntés sérti az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet 21. cikkét.

Az EB 2021. október 29-én indított vizsgálatot az ügyben. A tervezett felvásárlás egy nagyobb ügylet részét képezze volna, amelyben a VIG felvásárolta volna az Aegon magyar, lengyel, román és török leányvállalatait. Ezt a bizottság az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján 2021. augusztus 12-én feltétel nélkül engedélyezte. Viszont még a bizottsági engedély előtt a magyar kormány vétóhatározatot adott ki az alapján a jogszabály alapján, amelyet a koronavírus okozta válságra hivatkozva hoztak meg.

A magyar kormány azzal érvelt, hogy a felvásárlás veszélyeztetné Magyarország jogos érdekeit.Az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet 21. cikke értelmében viszont a bizottság kizárólagos hatáskörrel rendelkezik az uniós léptékű összefonódások vizsgálatában, a tagállamok pedig nem alkalmazhatják nemzeti jogszabályaikat ezekre az ügyletekre. A bizottság közleménye szerint a tagállamok csak akkor hozhatnak intézkedéseket a jogos érdekek védelme érdekében, ha ezek az intézkedések összeegyeztethetők az uniós jog általános elveivel és egyéb rendelkezéseivel, és ha az intézkedésekről a tagállam – néhány kivételes esettől eltekintve – tájékoztatja a bizottságot.

Az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. felújított székháza az Üllői út és a Kálvin tér találkozásánál
photo_camera Az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. felújított székháza az Üllői út és a Kálvin tér találkozásánál Fotó: Branstetter Sándor/MTI/MTVA

Az előzetes értékelés szerint "megalapozott kételyek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy az intézkedés az EU összefonódás-ellenőrzési rendelete értelmében Magyarország jogos érdekeinek védelmére irányul-e." A bizottság előzetesen úgy ítéli meg, hogy Magyarország érvelése nem kielégítő, a magyar kormánynak a döntés meghozatala előtt tájékoztatnia kellett volna a bizottságot a felvásárlás tervezett megvétózásáról, és az uniós szerv jóváhagyását kellett volna kérnie. Emellett az EB úgy látja, a vétó összeegyeztethetetlen az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet 21. cikkével, mivel sérti a letelepedés szabadságát.

A bizottság felkéri a kormányt, hogy 10 munkanapon belül válaszoljon a felvetésekre.Ezt a választ mérlegelni fogják Brüsszelben, és végiggondolják, milyen lépéseket tegyen a továbbiakban. Ha a válasz nem oszlatja el teljes mértékben a bizottság aggályait, akkor végleges döntés születhet az ügyben, megállapítva, hogy a kormány uniós jogot sértett, és vissza kell vonnia a vétót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.