Felfedeztek egy óriási korallzátonyt, ami bizonyíthatja, hogy talán még nem tett tönkre mindent az ember

természet
2022 január 20., 10:33

A Tahiti partjainál újonnan felfedezett korallzátony a tudósok reményei szerint bizonyíthatja, hogy az óceán mélyén több olyan ökoszisztéma is létezhet, amelyet még nem pusztított el a környezetszennyezés és a globális felmelegedés. Ez az egyik legnagyobb zátony, amelyet valaha 30 méter alatt felfedeztek.

Julian Barbiere, az UNESCO munkatársa a Sky Newsnak nyilatkozva elmondta: "Az elmúlt 70 évben a korallzátonyaink mintegy felét elvesztettük. Ez azonban egészséges és nagy, és arra utal, hogy a világ más részein is lehetnek hasonló korallzátonyok ilyen mélységben."

A tudósok a legmodernebb búvárfelszerelések segítségével fedezték és mérték fel a zátonyt, ugyanis a hagyományos eszközökkel nehéz 30 méternél mélyebbre merülni. A felszerelés egyik fontos része az a légzőkészülék, ami speciális gázkeverékkel teszi lehetővé, hogy a búvárok sokkal több ideig tudjanak a mélyben tartózkodni. 200 órányi merülés után tudták megállapítani, hogy a zátony 3 kilométer hosszú, 65 méter széles, egyes korallok pedig a 2 méteres átmérőt is elérik.

"A korallzátonyok nagyon fontosak az óceánok egészsége szempontjából. Tudjuk, hogy a tengeri környezetben található összes faj mintegy 25 százalékának ezek adnak otthont. A zátonyok azok a helyek, ahol potenciálisan új fajokat és akár új gyógyszereket is találhatunk. Egyre több gyógyszert nyerünk tengeri élőlényekből, különösen a rák, az ízületi gyulladás és a fertőzések kezelésére. Emellett megvédik az élővilágot a viharoktól és a szökőáraktól" - fejtette ki Barbiere.

Amellett, hogy az új korallzátony bizalomra ad okot a jövővel kapcsolatban, jól szemlélteti, hogy mennyire keveset tudunk a víz alatti élővilágról. Jelenleg a világ tengereinek, óceánjainak mindössze 20 százalékát térképezték fel a kutatók, ami azt jelenti, hogy többet tudunk a Hold felszínéről, mint az óceán mélyéről. (Skynews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.