Még mindig áthatja a szexizmus és a nőgyűlölet a női futballt

társadalom
2022 január 20., 12:01
comments 36

A Durham Egyetem végzett egy kutatást, melyben felmérte a férfiak női futballhoz való viszonyulását. A tanulmány szerint ugyan kezdenek megjelenni a progresszív, támogató hangok, de még mindig sokkal jobban meghatározza a témát a szexista, nőgyűlölő attitűd.

"Kutatásunk azt mutatta, hogy a nőkkel szembeni attitűdök a sportban bizonyos mértékig változnak, és a hozzáállás valamelyest progresszívebbé vált. Az eredmények azonban egy patriarchális társadalmat tükröznek, amelyben a nőgyűlölet is teret kap. Számos példa volt arra, hogy a férfiak minden generációból rendkívül szexista és nőgyűlölő hozzáállást tanúsítottak" - ismertette a kutatás vezető szerzője, Dr. Stacey Pope, aki Durhami Egyetem Sport- és Testmozgástudományi Tanszékén dolgozik.

A felmérés során 1950 férfi futballrajongót kérdeztek meg, akik 150 brit online fórumon fejthették ki véleményüket. A nyitott kérdésekre adott válaszok alapján a megkérdezetteket nagyjából három csoportra lehet osztani: a progresszívek, a nőgyűlölők és a rejtett nőgyűlölők. A progresszív beállítottságú férfiak támogatták az egyenlőséget a női sporttal kapcsolatban, és sokan azt mondták, hogy a 2015-ös FIFA Női Világbajnokság egy pozitív fordulópont volt.

Azok a férfiak, akik nyíltan nőgyűlölő attitűdöt mutattak, megkülönböztettek női és férfi sportokat, a női sportokat pedig alacsonyabb rendűnek tartják, különösen a futball esetében. Voltak, akik azt mondták, hogy a nőknek egyáltalán nem kellene sportolniuk, vagy ha mégis, akkor válasszanak "nőies sportágat", például az atlétikát. Szerintük pozitív diszkrimináció, hogy a női futball egyre többet jelenik meg a médiában, szerintük ez "PC hülyeség".

Kisebbségben volt az utolsó csoport, akik nyilvánosan, egyértelmű kérdésekre progresszív hozzáállást mutattak, a magánéletükben gyakran előjön a nőgyűlölet. (Skynews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.