Több mint 6000 hordónyi olaj ömlött az óceánba Peru partjainál a tongai vulkánkitörés után

külföld
2022 január 20., 09:36
comments 1

A perui ügyészség kedden nyomozást indított a spanyol Repsol energiacég ellen, miután egy perui finomítójuknál olajszennyezés történt, amit a Tonga közelében kitört vulkán miatti szökőár hullámai okoztak. A hatóságok azonnal lezártak három partszakaszt, elmondásuk szerint több elpusztult, olajjal borított állatot találtak. A szivárgás mintegy 18 000 négyzetkilométernyi védett övezetet károsított, ahol számos ritka növény- és állatfaj él.

photo_camera Fotó: EyePress via AFP

A külügyminisztérium felszólította az üzemeltető Repsol vállalatot, hogy fizessen kártérítést. „Ez a legsúlyosabb ökológiai katasztrófa, amely az utóbbi időkben Lima környékén történt, és halászok százainak családjait károsította meg" - áll a minisztérium tweetjében. Mirtha Vásquez miniszterelnök azt mondta, a vállalatnak viselnie kell a terheket, ugyanis nem volt vészhelyzeti terve egy nagyobb olajszivárgás kezelésére. A környezetvédelmi minisztérium szerint a cég több mint 34,5 millió dollár bírságra számíthat.

A vállalat kommunikációs igazgatója, Tine van den Wall Bake egy interjúban tagadta, hogy felelősek lennének a szivárgásért.

Nem mi okoztuk az ökológiai katasztrófát, és nem tudjuk megmondani, ki a felelős.A perui energiaszabályozó hatóság, az Osinergmin azt kéri, hogy a finomító négy termináljának egyikét állítsák le, amíg a szivárgás pontos okait és helyeit meg nem állapítják. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.