Az átlag nyugdíjellátás három megyében is kevesebb, mint a nettó minimálbér

gazdaság
2022 január 21., 09:55

Az idei nyugdíj- és minimálbér-emelések eredményeként három megyében a nettó minimálbért sem fogja elérni az átlagos nyugdíj összege – írja az mfor.hu, hozzátéve, hogy az érintett megyékben közel 400 ezer nyugdíjas él.

A nyugdíjakat idén 5 százalékkal emelte a kormány, miközben a minimálbér január elsejétől közel 20 százalékkal nőtt. Az öt százalékos emeléssel az átlagos öregségi nyugdíj 165 610 forint lesz. Az mfor.hu szerint viszont érdemes nemcsak az öregségi nyugdíjasok juttatásait nézni, de azokét is, akik más jogcímen jogosultak nyugellátásra, mert az ilyen ellátások átlaga most 146 840 forint.

Az ellátások átlaga Budapesten a legmagasabb: 181 875 forint. Ezt követi Fejér megye, ahol az érintette átlagosan 156 522 forintot kapnak, harmadik helyen pedig Pest megye áll 155 259 forinttal. A nyugellátások átlaga Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legalacsonyabb: 124 972 forint. Ezt előzi meg Békés megye 128 668 forinttal és Bács-Kiskun átlag 130 324 forinttal.

Vagyis idén a Szabolcs megyeiek, a Békés megyeiek és a Bács-Kiskun megyeiek átlag nyugdíjellátása már nem éri el a nettó minimálbér összegét, a 133 ezer forintot sem. A legmagasabb és a legalacsonyabb átlagot regisztráló Budapest és Szabolcs megye között 56 903 forintos különbség van. Az mfor.hu ehhez hozzáteszi, hogy 2000-ben még csak 12 ezer forinttal haladta meg a fővárosi átlag a Szabolcs megyeit, de ennél is érdekesebb, hogy idén a legkeletibb megyében élő érintettek annyit kapnak átlagosan, mint 2014-ben a fővárosiak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.