Chile új kormányában többségben vannak a nők, a kontinensen először

külföld
2022 január 21., 20:39
comments 2

Chilében november végén volt elnökválasztás, melyet a 35 éves baloldali Gabriel Boric nyert meg a korábbi elnökkel, a jobboldali, milliárdos Sebastián Piñerával szemben. A beiktatása március 11-én lesz, de pénteken megnevezte progresszív kabinetje tagjait, akik között 14 nő és 10 férfi van. Az amerikai kontinensen ez az első ország, ahol a kormányban többségben lesznek a nők. A miniszterek átlagéletkora 49 év.

photo_camera Gabriel Boric megválasztott elnök (középen) és az új kabinet néhány tagja Fotó: JAVIER TORRES/AFP

„Összeállítottuk ezt a felkészült, tudással és tapasztalattal rendelkező csoportot, akik elkötelezettek az ország számára szükséges változási program iránt, képesek a szempontok, a különböző nézőpontok és az új látásmódok ötvözésére” - mondta Boric a sajtótájékoztatón.

A kabinet tagja például a Pinochet által eltávolított Salvador Allende elnök unokája, Maya Fernández, aki a honvédség reformjáért felel majd. Dr Izkia Siches személyében először lesz női belügyminisztere az országnak. A 32 éves Antonella Orellana a nők ügyei és a nemek közti egyenjogúság minisztere lesz, egyben a legfiatalabb miniszter. Alexandra Benado sportminiszter korábban a nemzeti válogatott focistája volt, és egyben az első nyíltan leszbikus miniszter Chilében. De a kormány tagja lesz Giorgio Jackson és Camila Vallejo, akik mindketten a 2011-es diáktüntetések vezető figurái voltak, ahogy maga az új elnök is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.