Idén július 23-án lesz a Budapest Pride

lmbtq
2022 január 21., 15:12

A 27. Budapest Pride-ot július 23-án tartják, a felvonulás szlogenje pedig a „Vedd vissza a jövőd” - jelentették be az esemény szervezői a Kossuth téren, ahol kifeszítettek egy 1994-ben Gilbert Baker által készített 30 méteres szivárványzászlót. A zászlót az Európai Pride Szervezők Szövetsége - EPOA - a Budapest Pride és a magyar LMBTQ közösség támogatásának jeléül hozta magával.

photo_camera A 2021-es Budapest Pride-on 35 ezer ember vonult fel. Fotó: Kovács Betti

„Velünk kell vonulnia mindenkinek, aki egy olyan demokratikus országban szeretne élni, ahol minden leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer ember szabadon és biztonságban élhet, az állam nem szól bele az emberek magánéletébe, végre szabad a párválasztás, szabad a házasság, szabad a családalapítás, szabad az oktatás, szabad az önkifejezés és szabad a nevünk és a bejegyzett nemünk feletti önrendelkezés is” - mondta el Hegedűs Máté, a Budapest Pride sajtószóvivője.

Kristine Garina, az EPOA elnöke elmondta, hogy a szövetségük szolidaritást vállal a Budapest Pride-dal, és minden egyes magyar LMBTQ emberrel. Arról is beszélt, hogy „LMBTQ személyek mindenhol léteznek. Lehetnek a szomszédaitok, kollégáitok, barátaitok, iskolatársaitok és családtagjaitok. Ők is egyenjogúak és ugyanazt a tiszteletet és megbecsülést érdemlik, mint mindenki más.”

A felvonuláshoz kapcsolódó fesztivált június 24. és július 24. között rendezik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.