Csúnyán helyretette Prőhle Gergely a kultúráért felelős államtitkárt, akiről kiderült, hogy rájár értékes gyűjteményekre

agybaj
2022 január 22., 09:40
comments 43

Fekete Péter is ott volt az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár pénteki átadóján, hisz a nagy értékű kollekció az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával került új helyére és így az államtitkár is elmondhatta a beszédét. A köszöntőjét itt el lehet olvasni, ám a facebook posztjából lemaradt annak a vége.

Itt azt mondta, „megszokhatták már, hogy ha valahova meghívnak, akkor egy másik intézményből, egy másik polcról leemelek valamit és elhozom magammal.”

Rögtön megígérte azt is, hogy onnan, az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár értékes gyűjteményéből is elvisz majd valamit. Ezután elkezdett turkálni a beszéd közben a táskájában és elővett egy focilabdát. Ez a labda a Petőfi Irodalmi Múzeum katalogizált eleme, akkor került hozzájuk, amikor valaki elvitte a PIM által rendezett megemlékezésre Esterházy Péter halálakor.

„Számmal, múzeumi tárgyként a Petőfi Irodalmi Múzeumba bevételezték ezt a tárgyat... ...én megengedtem magamnak, hogy egy ilyen tárgyat hozzak kulturális kincsként magammal erre az eseményre” - mondta az államtitkár.

Szerencsére az Esterházy magángyűjteménynek helyet adó Evangélikus Országos Gyűjtemény könyvtára az egész produkciót közvetítette, így meg tudjuk mutatni a furcsa jelenetet:

link Forrás

Hogy hogy jut eszébe a kultúráért felelős államtitkárnak értékes gyűjtemények darabjait ide-oda elvinni, ez a helyszínen is fejtörést okozott. Szerencsére az evangélikus gyűjteményért épp az a Prőhle Gergely felel ma, aki korábban a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója volt. Ennek a pénteki eseménynek is éppen ő volt a házigazdája. Rögtön helyre is tette Fekete Pétert.

„Ugye volt idő, amikor én a Petőfi Irodalmi Múzeumból sok mindent elhozhattam volna. Nem tettem. Remélem vissza is viszed ezt a labdát, kedves Péter!” - mondta a feldúlt Prőhle.

link Forrás

Péntek óta a könyvtárosok csoportjában is megdöbbenést váltott ki az, hogy egy államtitkár elhoz dolgokat a katalogizált gyűjteményekből. Ezennel az ország összes könyvtárának a figyelmét felhívjuk, hogy tartsák szemmel Fekete Péter kezét, ha náluk jár.

Frissítés:

Prőhle Gergely este küldött egy reakciót a cikkünkre, érintve már azt is, hogy a jobbikos Brenner Koloman folytatólagosan elkövetett lopás miatt feljelenteni készül Fekete Péter államtitkárt.

Prőhle azt írja, hogy „a nap folyamán nem követtem a tegnapi Esterházy könyvtáravató utóéletét, és amikor este bekapcsolódtam a hírfolyamba, meglepődve láttam, hogy Kaufmann kolléga a tegnapi napon feldúltnak látott, és hogy én csúnyán helyretettem volna Fekete Péter kulturális államtitkárt. Amikor láttam, hogy mindez az agybaj rovat (?), vagy címszó alatt történt, akkor megnyugodtam, mert ez tényleg az. Ugyanakkor amikor felfedeztem, hogy Brenner Koloman az avatáson elhangzottak alapján feljelentést tett az államtitkár ellen, rá kellett jönnöm, hogy vagy a rovat (?) neve megtévesztő, vagy az agybaj valóban terjed - ami egy országgyűlési képviselő, az ELTE BTK korábbi dékánhelyettese esetében legalábbis aggasztó, de még inkább nehezen elképzelhető - régi ismeretségünk alapján legalábbis. Szögezzük le: az államtitkár nem lopta el a gesztusként még csak nem is átadott, hanem megmutatott labdát. Még a műtárgyvédelmi szempontoknak is eleget tett, amikor kesztyűt húzott a felmutatáshoz.

Amikor - nem »csúnyán helyretéve«, hanem legfeljebb kissé ironizálva, és korántsem
feldúltan, inkább kedélyesen jeleztem, hogy remélem, vissza is viszi, erre ő ott helyben ígéretet tett. A történtek ilyetén átértelmezése nem válik a 444 és Kaufmann kolléga dicsőségére, ez egyszerű klikkhalász zsiványság. Brenner Koloman pedig remélhetőleg konzultál a jogászaival, még mielőtt egy ilyen »agybaj« tudósításnak felül” - írta Prőhle.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.