Megnyitott az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár

január 21., péntek 18:25

A magyar kultúra napjához kapcsolódva avatták fel január 21-én Budapesten, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos központjának épületében az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárat. A nagy értékű kollekció az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával került új helyére. Mint az Evangélikus Országos Gyűjtemény különgyűjteménye a kutatók és a nagyközönség számára is nyitva áll, tele kuriózumokkal.

Esterházy-regények külföldi kiadásai Fotó: Pete Dóra / evangelikus.hu

„Minden könyvtár szentély. A közkönyvtár olyan, mint egy köztemplom, mindenki számára nyitott. A magánkönyvtár az egyéné, idegenek csak ritkán léphetnek be, oda meghívva lenni különös kegy. Most egy magánkönyvtár kerül a köz elé, minden intimitásával, személyességével együtt” – mondta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. Az ide betérőknek azt kívánta: találják meg, hogy személy szerint mit jelenít meg nekik ez a hatalmas anyag, „az örökségből, a múlt időből így lesz jelen és élő műveltség”.

„Esterházy nem egyszerűen provokál, hanem tanít is – emelte ki videóüzenetében Fabiny Tamás. Az írót idézve – „Minden kérdésen becsületesen el kell gondolkodni, nem véletlenül teremtette az Úr a kérdő mondatot” – az MEE elnök-püspöke elmondta: a leendő lelkészeket próbálja mindig a kérdezés bátorságára is tanítani.

Esterházy Péter és felesége, Gitta tizenkétezer-száztizennyolc kötetes könyvtárának feldolgozásában az EOGY munkatársai vettek részt. Ennek során minden kötetet megvizsgáltak, számítógépes katalógust készítettek a könyvészeti adatokról; még azt is jegyzékbe vették, hogy milyen egyéb tárgyak – például villamosjegy, cédula – találhatók egy-egy kötetben, és melyik van dedikálva.

Az EPGK gerincét a magyar és a német szépirodalom adja, a magyar klasszikusok mellett a legnagyobb számban a kortárs magyar irodalom alkotóinak művei vannak jelen. Emellett természetesen Esterházy minden megjelent munkájából, valamint az idegen nyelvű – akár japán, görög, török – kiadásokból is van egy-egy példány.

A kurátorok érdeklődve várják azokat a dedikációkat – lefotózva –, amelyeket az Esterházy-rajongó olvasók kaptak az írótól a saját könyveikbe.

Hasznos tudnivaló: Az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár védett különgyűjtemény, tehát csak helyben olvasásra van lehetőség az EOK hivatalos nyitvatartási idejében a gyűjteményi olvasóteremben. Látogatásra péntekenként 9–12 óra között van mód.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt