Novák Katalin: Sürgősen szükséges a magyarság öntudatosítása

öntudatosítás
2022 január 24., 09:17
comments 29

A köztársasági elnöknek készülő Novák Katalin a hétvégén Sopronban járt, ahova a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Kálvin Kör és a Luther Szövetség soproni szervezetei hívták meg a magyar kultúra napi rendezvényükre. Novák az eseményen a Magyar Nemzet beszámolója szerint hosszan fejtegette, hogy „erősíteni kell a magyar öntudatot”.

Novák szerint „kultúránkat nem csak művészetünk teszi magyarrá. Része mindaz, amit ezer év szokássá formált. Ahogy egymást köszöntjük. Ahogy ünnepeinket megtartjuk. Ahogy a kenyeret megszegjük”.

photo_camera Orbán Viktor kenyeret vág Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Ezután Kölcsey Himnuszáról értekezett, ami szerinte „elválaszthatatlan tőlünk”.

„Nemzeti imádságunk nem engedi, hogy kisszerű ideológiai küzdelmekben bárki kisajátítsa. Úgy jeleníti meg a nemzet egységét, hogy újra és újra megteremti azt. Biztosít bennünket arról, hogy minden pártütés, értetlenség, viszály, káröröm és öröm, széthúzás és összefogás felett létezik az az összetartozás, melyet nem mi barkácsolunk össze, hanem a Teremtő ajándékaként kaptuk.”

Novák arról is beszélt, hogy „tőlünk nyugatra keveset ismernek a magyar szellemből”, szerinte „erősíteni kell a magyar öntudatot”, sőt, „sürgősen szükséges a magyarság öntudatosítása”, mert „sem a honfoglalók, sem a kurucok nem kérdezték, mi a magyar”, ők „tudták, hogy magyarok”. Beszédét azzal zárta, „jobban kell ismernünk, mi a magyar és jobban kell akarnunk, ami magyar”. A paradicsom színét nem feszegette.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.