Novák Katalin: Sürgősen szükséges a magyarság öntudatosítása

öntudatosítás
január 24., 9:17
comments 30

A köztársasági elnöknek készülő Novák Katalin a hétvégén Sopronban járt, ahova a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Kálvin Kör és a Luther Szövetség soproni szervezetei hívták meg a magyar kultúra napi rendezvényükre. Novák az eseményen a Magyar Nemzet beszámolója szerint hosszan fejtegette, hogy „erősíteni kell a magyar öntudatot”.

Novák szerint „kultúránkat nem csak művészetünk teszi magyarrá. Része mindaz, amit ezer év szokássá formált. Ahogy egymást köszöntjük. Ahogy ünnepeinket megtartjuk. Ahogy a kenyeret megszegjük”.

photo_camera Orbán Viktor kenyeret vág Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Ezután Kölcsey Himnuszáról értekezett, ami szerinte „elválaszthatatlan tőlünk”.

„Nemzeti imádságunk nem engedi, hogy kisszerű ideológiai küzdelmekben bárki kisajátítsa. Úgy jeleníti meg a nemzet egységét, hogy újra és újra megteremti azt. Biztosít bennünket arról, hogy minden pártütés, értetlenség, viszály, káröröm és öröm, széthúzás és összefogás felett létezik az az összetartozás, melyet nem mi barkácsolunk össze, hanem a Teremtő ajándékaként kaptuk.”

Novák arról is beszélt, hogy „tőlünk nyugatra keveset ismernek a magyar szellemből”, szerinte „erősíteni kell a magyar öntudatot”, sőt, „sürgősen szükséges a magyarság öntudatosítása”, mert „sem a honfoglalók, sem a kurucok nem kérdezték, mi a magyar”, ők „tudták, hogy magyarok”. Beszédét azzal zárta, „jobban kell ismernünk, mi a magyar és jobban kell akarnunk, ami magyar”. A paradicsom színét nem feszegette.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt