Az EP különbizottsága elítélte a magyar kormányt a Pegasus használata és a Fudan Európába telepítése miatt

eu
január 25., 18:30
comments 1

Az Európai Parlament külföldi beavatkozással és dezinformációval foglalkozó különbizottsága, az INGE szerdán megszavazta azt a jelentést, ami uniós szinten elítéli mások mellett Magyarország és Lengyelország kormányát azért, mert a saját, ártatlan állampolgárai ellen vetette be a Pegasus kémszoftvert. Márciusban az Európai Parlament is tárgyalni fogja a jelentést.

Elítéli a bizottság azt is, hogy a magyar kormány kampuszt akar építeni a kínai Fudan Egyetemnek Budapesten, miközben a CEU-t bezáratta. Aggasztónak tartják, hogy európai egyetemek egyre inkább anyagi függésben vannak Kínától.

photo_camera Az Európai Parlament épülete Strasbourgban. Fotó: Alexey Vitvitsky/Sputnik

Ezenkívül is több helyen említik hazánkat. Elítélik például Oroszországot azért, hogy kihasználja a nyugat-balkáni etnikai feszültségeket annak érdekében, hogy destabilizálja a régiót. Ennek kapcsán aggasztja a bizottságot, hogy Magyarország és Szerbia segédkeznek Oroszország és Kína geopolitikai céljaiban. Másutt pedig azt írják, különösen aggódnak amiatt, hogy Magyarország és Szerbia szerepet játszott abban, hogy széles körben dezinformációt terjesszenek a szomszédos országokban.

A jelentésről a Népszava írt, majd Donáth Anna posztolt a Facebook-oldalán. Az EP-képviselő kezdeményezte frakciótársaival, hogy a Renew Europe frakció szólítsa fel a többi parlamenti frakció vezetőjét: támogassák egy Pegasus vizsgálóbizottság felállítását, Orbán Viktor európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt