Az EP különbizottsága elítélte a magyar kormányt a Pegasus használata és a Fudan Európába telepítése miatt

eu
2022 január 25., 18:30
comments 1

Az Európai Parlament külföldi beavatkozással és dezinformációval foglalkozó különbizottsága, az INGE szerdán megszavazta azt a jelentést, ami uniós szinten elítéli mások mellett Magyarország és Lengyelország kormányát azért, mert a saját, ártatlan állampolgárai ellen vetette be a Pegasus kémszoftvert. Márciusban az Európai Parlament is tárgyalni fogja a jelentést.

Elítéli a bizottság azt is, hogy a magyar kormány kampuszt akar építeni a kínai Fudan Egyetemnek Budapesten, miközben a CEU-t bezáratta. Aggasztónak tartják, hogy európai egyetemek egyre inkább anyagi függésben vannak Kínától.

Az Európai Parlament épülete Strasbourgban.
photo_camera Az Európai Parlament épülete Strasbourgban. Fotó: Alexey Vitvitsky/Sputnik

Ezenkívül is több helyen említik hazánkat. Elítélik például Oroszországot azért, hogy kihasználja a nyugat-balkáni etnikai feszültségeket annak érdekében, hogy destabilizálja a régiót. Ennek kapcsán aggasztja a bizottságot, hogy Magyarország és Szerbia segédkeznek Oroszország és Kína geopolitikai céljaiban. Másutt pedig azt írják, különösen aggódnak amiatt, hogy Magyarország és Szerbia szerepet játszott abban, hogy széles körben dezinformációt terjesszenek a szomszédos országokban.

A jelentésről a Népszava írt, majd Donáth Anna posztolt a Facebook-oldalán. Az EP-képviselő kezdeményezte frakciótársaival, hogy a Renew Europe frakció szólítsa fel a többi parlamenti frakció vezetőjét: támogassák egy Pegasus vizsgálóbizottság felállítását, Orbán Viktor európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.