Gigantikus áramszünet Közép-Ázsiában: leállt a fűtés, a metró és a reptér

külföld
2022 január 25., 10:25

Üzemzavar miatt áramszünet van Kazahsztán, Üzbegisztán és Kirgizisztán nagyvárosaiban.

A kirgiz főváros több negyedében leállt a fűtés, nem működnek a közlekedési lámpák és a bankautomaták. Az üzbég fővárosban leállt a metró, nem fogad járatokat a repülőtér, a vezetékekben leesett a víznyomás, és akadozik a mobilszolgáltatás is.

photo_camera Decemberben még ragyogtak a fények a kirgiz fővárosban, Biskekben Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO/AFP

A három ország hálózatai még a szovjet idők óta kapcsolódnak egymáshoz, és a rendszer Kazahsztánon keresztül csatlakozik az oroszországi áramhálózathoz is, ahonnan elvileg pótolhatnák a váratlanul jelentkező hiányokat.

Kedden azonban üzemzavar történt a sűrűn lakott Dél-Kazahsztánt és két szomszédját az észak-kazahsztáni erőművekkel és az orosz hálózattal összekötő vezetéken, és a vészhelyzetre hivatkozva a teljes hálózatot lekapcsolták.

Az üzemzavart először a legnagyobb kazah városban, Almatiban és körzetében észlelték. A helyi önkormányzat szerint a kiesést az okozta, hogy a KEGOK kazah áramhálózat-kezelő vállalat egyik vezetékén a feszültség leesett, az alállomásokon pedig kioldottak az automatikus rendszerek.

Az almati városvezetés szerint már dolgoznak a visszakapcsoláson, az üzbegisztáni és kirgizisztáni hatóságok arról számoltak be, hogy az erőműveket újraindították a vészleállás után, de a helyi szolgáltatók egyelőre nem kapcsolódnak fel a közép-ázsiai hálózatra. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt