Elfogadták a vizsgálóbizottság jelentését: nem született döntés a Városháza eladásáról, és nem voltak irányított pályázatok sem

Budapest
2022 január 26., 13:13
comments 3
Karácsony Gergely fõpolgármester (k) beszél, mellette Kiss Ambrus (független) általános fõpolgármester-helyettes (b) és Számadó Tamás fõjegyzõ (j) a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2021. november 24-én
photo_camera Karácsony Gergely főpolgármester (k) beszél, mellette Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b) és Számadó Tamás főjegyzõ (j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. november 24-én Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A Fővárosi Közgyűlés többsége tudomásul vette a Városháza eladásának ügyét vizsgáló bizottság jelentését szerdán - adta hírül az MTI szerda délután.

Korábban a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja ragaszkodott ahhoz, hogy a városvezetés vizsgálja ki az állítólag Városháza-ügyet, miután heteken keresztül kiszivárogtatott beszélgetések arra utaltak, hogy az Önkormányzat el akarja vagy akarta adni az épületet - ezért állt fel a vizsgálóbizottság novemberben.

„A dokumentum rögzíti: nem született olyan döntés, hogy a városvezetés eladja a Városháza épületét, és nem támasztotta alá semmilyen bizonyíték az irányított pályázatokra vonatkozó sejtetéseket sem, ahogyan a «jutalékos rendszer» működésére utaló nyomokat sem találtak.”

Ez azért is aláhúzandó, mert a vizsgálóbizottságot a fideszes polgármester Kovács Péter vezette.

A fideszes képviselők kisebbségi véleményben foglalták össze, hogy mit gondolnak az ügyről, és érezhetően óvatosabbak voltak, mint két hónappal ezelőtt, amikor még a teljes kormánysajtó teljes beleállással ezt az ügyet tolta:

„...a rendelkezésre álló dokumentumok, a nyilvánosságra került hangfelvételek és a testület előtt tanúként megjelentek elmondása alapján megállapítható, hogy a Városháza eladása valószínűsíthetően tervbe volt véve, a jutalékos formában működő ingatlan eladási rendszer működése pedig valószínű, de azt csak a nyomozóhatóság tudja bebizonyítani.”

Kovács Péter, a vizsgálóbizottság elnöke is csak addig merészkedett, hogy a Városháza eladása nagy valószínűséggel napirenden volt, és vállalja a felelősséget a kisebbségi véleményben foglalt állításokért.

Szóvá tette, hogy Karácsony Gergely módosító javaslatára kivették a határozati javaslatból, hogy a közgyűlés tudomásul veszi a kisebbségi véleményt is, és ez szerinte valójában az eltussolási kísérlet beismerése.

Soproni Tamás, VI. kerületi momentumos polgármester, a bizottság alelnöke szerint a kisebbségi vélemény tele van szubjektív elemekkel, a propagandasajtóban megjelent vélemények felerősítése csupán. V. Naszályi Márta, a Párbeszéd I. kerületi polgármestere szerint is sikerült bizonyítani, hogy csak egy lejárató kommunikációs kampány zajlott. Karácsony Gergely főpolgármester is azt emelte ki, hogy a kormánypárti képviselők asszisztáltak egy lejárató-kampányhoz.

Az igazán árulkodó a fideszes képviselők nyilatkozata volt. Bagdy Gábor azt mondta, hogy sok kérdésben nem tudtak döntő megállapításokat tenni, mert nem nyomozóhatóság a bizottság. A frakcióvezető, Láng Zsolt pedig azt nyilatkozta, hogy nem tudtak fontos kérdésekre válaszolni, de volt értelme, de ő „sosem vádolt senkit, nem prejudikált, csak azt idézte, amit a hangfelvételen szereplők mondtak és nem cáfoltak, és jelezte, szerették volna az objektív tényeket megállapítani.”

A Városháza-ügyről itt olvashat részletesen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.