Népszava: a NER-kedvenc megkapta az engedélyt a bányanyitásra Kiskunlacházán

környezetvédelem
2022 január 26., 05:46
comments 2

Megkezdheti a kavicskitermelést Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a gazdasági holdudvarához köthető Balázs Attila cége a Kiskunlacháza-Délegyháza közötti hatalmas bányaterületen - írta a Népszava. A múlt héten kiadott környezetvédelmi engedély 2030 végéig érvényes, igaz, csak az első 90 hektáros ütemre vonatkozik.

A teljes 303 hektáros terület bányászati jogát egyébként nem a most engedélyt kapott társaság, a Lacházi Kavicsbánya Kft. nyerte el tavaly nyáron zárt állami pályázaton, hanem annak jogelődje, a Kvarchomok Bányászati és Feldolgozó Kft. De ez édeskeveset változtat a dolgon a cikk szerint, hiszen mindkét cég ügyvezetője Balázs Attila, tulajdonosa pedig az általa birtokolt Bayer Construct Zrt.

A baráti cég kezét a tendernyerés után sem engedte el az Orbán-kabinet a Népszava cikke szerint. Július elején nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a „Kiskunlacháza XXVI - homok, kavics” védnevű bányaterület hasznosítását. Ezzel kiemelte az országos, valamint a helyi építési és egyéb hatósági szabályozás hatálya alól, ez igen jól jött az engedélyezéskor.

A Népszava korábban megírta: a Kvarchomok Kft. 303 hektárból összesen 23,8 millió köbméter ipari ásványvagyont venne ki. Már idén megnyitnák a bányát, az első ütem 2030-ig tartana, de a kitermelés 2055 után egészen a bánya kimerüléséig folytatódik.

A beadott anyag szerint a a kitermelés jelentősen átrendezi majd az addigi tájat, hiszen egy hatalmas tórendszer jön létre a helyén. A kavicsot és homokot 30 tonnás tehergépjárművekkel hordják majd el földúton, az 51-es főúton az év 250 munkanapján napi tíz órában összesen 2000 elhaladást feltételezve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt