Már csak egy papír kell a Tiborcz-közeli cég államilag megsürgetett bányanyitásához Kiskunlacházán

gazdaság
2021 október 08., 05:13
comments 2

A célegyenesbe ért annak a Tiborcz-közeli cégnek a bányanyitása Kiskunlacházán, ami az állam zárt körű pályázatán kapta meg a kitermelési lehetőséget a több száz hektár kiskunlacházi területen, majd az engedélyezési eljárását még egy külön kormánydöntés is megkönnyítette. A Népszava szerint a hatóságnak 60 napja lesz, hogy lezavarja a környezeti hatásvizsgálatot, hogy aztán Balázs Attila cége, a Kvarchomok Kft. a környezetvédelmi működési engedéllyel a zsebében több mint 3 millió négyzetméteres területen megnyithassa az ország legnagyobb kavicsbányáját. Balázs Attila tavaly szállt be az Appeninn Nyrt.-be, mielőtt Tiborcz István hivatalosan kiszállt volna az ingatlancégből.

A lap szerint a Kvarchomok Kft. 303 hektárból összesen 23,8 millió köbméter ipari ásványvagyont venne ki. Már idén megnyitnák a bányát, az első ütem 2030-ig tartana, de a kitermelés 2055 után egészen a bánya kimerüléséig folytatódik.

A beadott anyag szerint a a kitermelés jelentősen átrendezi majd az addigi tájat, hiszen egy hatalmas tórendszer jön létre a helyén. A kavicsot és homokot 30 tonnás tehergépjárművekkel hordják majd el földúton, az 51-es főúton az év 250 munkanapján napi tíz órában összesen 2000 elhaladást feltételezve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.