Thaiföld az első ázsiai ország, ahol dekriminalizálják a marihuánát

január 26., szerda 10:30
1
Anutin Charnvirakul thai egészségügyi miniszter aktívan dekriminalizál Fotó: PATTARAPONG CHATPATTARASILL/Bangkok Post via AFP

Kedden a thaiföldi kormány az ázsiai országok közül elsőként hagyta jóvá a marihuána de facto dekriminalizálását.

A döntés azzal együtt is nagy dolog, hogy az első hírek szerint azért a jogalkotó hagyott némi „szürke zónát” a rekreációs használat kritériumai körül.

Anutin Charnvirakul egészségügyi miniszter jelentette be, hogy a kábítószerügyi hatóság jóváhagyta a kannabisz törlését a minisztérium által ellenőrzött szerek listájáról. A döntés egyenes folyománya annak, hogy decemberben levették a kannabiszt a thaiföldi drogtörvény szerinti illegális kábítószerek listájáról. A rendelkezés 120 nappal a kormányközlönyben való közzétételt követően lép hatályba.

Az Associated Press által megkeresett rendőrök és ügyvédek ezzel együtt azt állítják: még nem világos, hogy a marihuána birtoklása többé nem lesz-e büntethető cselekmény. A marihuána termesztése és birtoklása ugyanis a jelen jogi környezetben egyelőre szabályozott marad, így a szabadidős marihuána-fogyasztás jogi státusza még nem tisztázott.

Thaiföld 2020-ban az első ázsiai országként engedélyezte a marihuána gyógyászati célú előállítását és használatát. Akkor a kannabisz növény legtöbb része lekerült az ellenőrzött kábítószerek „5. kategóriás” listájáról, de a magok és a rügyek, amelyek a rekreációs használathoz kapcsolódnak, rajta maradtak. A hatóságok által most végrehajtott javaslat az összes növényi részt leveszi a listáról.

Az egészségügyi miniszter volt a marihuána dekriminalizálásának motorja. Anutin Charnvirakul, aki a Bhumjai Thai Párt vezetőjeként lett a koalíciós kormány tagja, már a 2019-es parlamenti választásokon a marihuána termesztésének legalizálásával kampányolt a gazdák megsegítése érdekében.

A miniszter nem éri be a most bejelentett eredménnyel, pártja már bejelentette, hogy javaslatot tesz a parlamentben egy olyan törvénytervezetre, amely tisztázza a marihuána jogi státuszát. (Time)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt