Tömegek lépnek ki a bajor katolikus egyházakból a fiatalok ellen elkövetett szexuális visszaélések miatt

egyház
2022 január 26., 08:35
comments 48
Demonstráció a müncheni és freisingi érsekségen elkövetett szexuális visszaélések áldozatai mellett az észak-rajna-vesztfáliai Essen városában 2022 január 21-én
photo_camera Demonstráció a müncheni és freisingi érsekségen elkövetett szexuális visszaélések áldozatai mellett az észak-rajna-vesztfáliai Essen városában 2022 január 21-én Fotó: BERND THISSEN/dpa Picture-Alliance via AFP

Bajorországi városokban megteltek az időpontok az anyakönyvi hivatalokban azok után, hogy nyilvánosságra hozták a müncheni és freisingi katolikus érsekségen fiatalok ellen elkövetett szexuális erőszakról szóló jelentéseket.

A két érsekség által felkért ügyvédi iroda (Westpfahl Spilker Wastl - WSW) nemrég publikált szakértői véleménye szerint az egyházmegyében évtizedek óta nem kezelték megfelelően a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos ügyeket. Friedrich Wetter és Joseph Ratzinger bíborosokat - későbbi XIV. Benedek pápát -, valamint korábbi érsekeket és a jelenlegi érsek Reinhard Marxot vádolják visszaélésekkel.

A szakértők legalább 497 áldozatról és 235 feltételezett elkövetőről beszélnek, de becslések szerint az áldozatok tényleges száma ennél akár nagyságrenddel is nagyobb lehet.

A botrány méretét jelzi, hogy - a jelentés múlt csütörtöki megjelenése óta - Münchenben már több mint 650 időpontot foglaltak le az anyakönyvi hivatalokban, hogy megszüntessék egyházi tagságukat.

Az áradat kezelése érdekében az anyakönyvi hivatal meghosszabbítja nyitvatartási idejét, és két további alkalmazottat is munkába állít. Összességében megháromszorozzák kapacitásaikat, de előreláthatóan ez sem lesz elég, ezért lehetővé teszik az egyház elhagyását írásban is - ha azt az illető közjegyzővel hitelesítteti.

Regensburg, Ingolstadt, Ebersberg és Würzburg városaiban is bővítik a hivatali kapacitásokat. Würzburgban egy hét alatt 50 megkeresés érkezett - ötször annyi mint ugyanebben az időszakban egy évvel ezelőtt. Idén összesen 109-en léptek ki Würzburgban az egyházból, közülük 70 katolikus volt.

Nürnbergben az időpontokat két héttel előre le kell foglalni. A nürnbergi katolikusok és protestánsok körében az egyházból kilépők száma idén ár elérte a 371-et, ami 73 százalékkal több, mint tavaly január 25-ig. (Spiegel via DPA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.