„A sportoló gyerek is elsősorban gyerek, és csak másodsorban sportoló”

január 27., csütörtök 11:41

„A rendszeres testmozgás, a csapatban sportolás, a fizikai teljesítőképességben való fejlődés fontos része a gyermekkornak. Nem kérdés, hogy az örömteli sportélmények meghatározó, pozitív részei az egészséges testi és lelki növekedésnek. Azonban a sportolásnak is – mint minden más gyermekek részvételével zajló tevékenységnek – biztonságosnak kell lennie, és a gyerek legfőbb érdekét kell szolgálnia, hiszen a gyermekkor egyszeri és megismételhetetlen” - írja közleményében a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány. „Ha egy gyerek támogatás helyett bántalmazással, motiváció helyett megalázással, jó élmények helyett zaklatással vagy visszaéléssel szembesül, az megengedhetetlen, akár osztályteremben történik, akár egy edzőtáborban.”

Az alapítvány 2019-ben indította el a gyermekbántalmazás intézményi megelőzésével foglalkozó NEMECSEK Programját, tavaly pedig a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen NEMECSEK Sport címmel egy olyan új gyermekvédelmi irányelv összeállításához láttak hozzá, amelyben „a sport minden résztvevőjének szempontja érvényesül, és amely biztonságosabbá teheti a sport világát a gyerekek számára.” A program Tanácsadói Testületében edzői, pszichológusi, szülői és sportszervezeti képviselők mellett olimpiai és világbajnok sportolók is helyet kaptak, köztük Cseh László és Szilágyi Liliána, akik nagy visszhangot kiváltó nyilatkozatokban beszéltek a medencék világában tapasztalható bántalmazásokról.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és dr. Bárdossy-Sánta Nóra a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány kuratóriumi elnöke aláírja a megállapodást Fotó: Hintalovon

Új kutatásuk lehetőséget ad arra, hogy a felnőttek elmondhassák véleményüket, gyermekkori tapasztalataikat, „kihangosítsák” saját, illetve általában véve a sportoló gyerekek véleményét. Drávucz Rita, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a MOB Esélyegyenlőségi Bizottság tagja szerint fontos, hogy „a lehető legpontosabb képet lássuk, hogy hazánkban milyen élményekkel gazdagodunk a sportolás által. Vajon vannak-e olyan esetek, amiktől féltjük, óvjuk gyermekeinket, ha igen, arra mindenképpen fel kell hívnunk a figyelmet.”

A kérdőív anonim, a kitöltése nagyjából 20 perc.

„Ahhoz hogy változást tudjunk elérni, elengedhetetlen annak kimondása, hogy a sportoló gyerek is elsősorban gyerek, és csak másodsorban sportoló”

- mondja Stáhly Kata gyermekpszichológus, a NEMECSEK Program vezetője. „A teljesítmény, a kimagasló eredmény nem lehet előbbre való, mint maga a gyerek. Fontos a gyerekek jólléte, fontos a gyerekkor, és az ebben az időszakban átélt élmény. A kutatással azt szeretnénk alátámasztani, hogy nagyon sok olyan felnőtt van, akik küzdenek a gyerekkorban elszenvedett bántalmazással, amely sportolás során érte őket. Elengedhetetlen rendszerszinten ránézni a problémákra és közös megoldásokat találni.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt