Először lehet fekete nő az amerikai legfelsőbb bíróság tagja

január 27., csütörtök 11:02
8

Joe Biden betartja ígéretét, miszerint fekete nőt jelöl a Legfelsőbb Bíróságba, jelentette be a Fehér Ház. Az új tag Stephen Breyer liberális bírót váltaná, aki várhatóan júniusban vonul vissza, bár hivatalosan egyelőre nem jelentette be, hogy nyugdíjba megy. A bíró leváltása nem változtatná meg a bíróság jelenlegi 6-3-as konzervatív többségét.

Az amerikai legfelsőbb bíróság tagjai közt eddig csak két fekete férfi ült: Thurgood Marshall bíró 1967 és 1991 között, őt Clarence Thomas bíró követte, aki 73 évesen most a legidősebb lesz a testületben.

Ketanji Brown Jackson Fotó: KEVIN LAMARQUE/AFP

A posztra Ketanji Brown Jackson, Washington D. C. fellebbviteli bíróságának bírája a legesélyesebb, aki korábban a most távozó Breyer egykori jogi asszisztense volt. Esélyes még Leondra Kruger, a kaliforniai legfelsőbb bíróság tagja, illetve J Michelle Childs, a dél-karolinai szövetségi bíróság bírája is.

Az amerikai legfelsőbb bíróság tagjainak kinevezése élethosszig szól, azaz halálukig vagy visszavonulásukig töltik be pozíciójukat. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt