Először lehet fekete nő az amerikai legfelsőbb bíróság tagja

külföld
2022 január 27., 11:02
comments 8

Joe Biden betartja ígéretét, miszerint fekete nőt jelöl a Legfelsőbb Bíróságba, jelentette be a Fehér Ház. Az új tag Stephen Breyer liberális bírót váltaná, aki várhatóan júniusban vonul vissza, bár hivatalosan egyelőre nem jelentette be, hogy nyugdíjba megy. A bíró leváltása nem változtatná meg a bíróság jelenlegi 6-3-as konzervatív többségét.

Az amerikai legfelsőbb bíróság tagjai közt eddig csak két fekete férfi ült: Thurgood Marshall bíró 1967 és 1991 között, őt Clarence Thomas bíró követte, aki 73 évesen most a legidősebb lesz a testületben.

photo_camera Ketanji Brown Jackson Fotó: KEVIN LAMARQUE/AFP

A posztra Ketanji Brown Jackson, Washington D. C. fellebbviteli bíróságának bírája a legesélyesebb, aki korábban a most távozó Breyer egykori jogi asszisztense volt. Esélyes még Leondra Kruger, a kaliforniai legfelsőbb bíróság tagja, illetve J Michelle Childs, a dél-karolinai szövetségi bíróság bírája is.

Az amerikai legfelsőbb bíróság tagjainak kinevezése élethosszig szól, azaz halálukig vagy visszavonulásukig töltik be pozíciójukat. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.