Koronavírus-számok Magyarországon 5/17/2022
Elhunytak 0 Σ 46 343
Kórházban 0 Σ 1 015
Fertőzöttek 0 Σ 1 909 948
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

Jóváhagyta a Pfizer koronavírus elleni tablettáját az Európai Gyógyszerügynökség

január 27., csütörtök 16:31

Jóváhagyta a Pfizer koronavírus elleni antivirális tablettáját az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), írja a Reuters. A gyógyszer ezek után várhatóan feltételes forgalomba hozatali engedélyt kap az Európai Bizottságtól.

A szájon át szedhető pirulát Paxlovidnak hívják, felnőttek használhatják, a súlyos tünetek kezelésére való, és otthon is lehet szedni.

Számos EU-s tagország, köztük Olaszország, Németország és Belgium is vásárolt már a készítményből. Az USA-ban már tavaly decemberben engedélyezték a szer használatát.

A gyártó klinikai vizsgálatainak eredményei alapján a Paxlovid 90 százalékos hatékonysággal előzi meg a kórházba kerülést és a halált olyan fertőzöttek körében, akiknél fennáll a súlyos megbetegedés kockázata. A friss vizsgálatok szerint az omikron ellen is hatékony a tabletta.

Hozzáteszik viszont, hogy a szert csak oltatlan betegeken tesztelték. Az EMA ajánlásában nem tér ki arra, hogy csak az oltatlanok számára javasolná a használatát.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt