Jóváhagyta a Pfizer koronavírus elleni tablettáját az Európai Gyógyszerügynökség

járvány
2022 január 27., 16:31

Jóváhagyta a Pfizer koronavírus elleni antivirális tablettáját az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), írja a Reuters. A gyógyszer ezek után várhatóan feltételes forgalomba hozatali engedélyt kap az Európai Bizottságtól.

A szájon át szedhető pirulát Paxlovidnak hívják, felnőttek használhatják, a súlyos tünetek kezelésére való, és otthon is lehet szedni.

Számos EU-s tagország, köztük Olaszország, Németország és Belgium is vásárolt már a készítményből. Az USA-ban már tavaly decemberben engedélyezték a szer használatát.

A gyártó klinikai vizsgálatainak eredményei alapján a Paxlovid 90 százalékos hatékonysággal előzi meg a kórházba kerülést és a halált olyan fertőzöttek körében, akiknél fennáll a súlyos megbetegedés kockázata. A friss vizsgálatok szerint az omikron ellen is hatékony a tabletta.

Hozzáteszik viszont, hogy a szert csak oltatlan betegeken tesztelték. Az EMA ajánlásában nem tér ki arra, hogy csak az oltatlanok számára javasolná a használatát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.