Tűzszünetet kötöttek a kirgiz-tádzsik határon

külföld
2022 január 28., 10:04

Tűzszünetet hirdettek pénteken a kirgiz-tádzsik határ mentén, miután előző nap a két ország között egy vitatott hovatartozású területen tüzet nyitottak egymásra kirgiz és tádzsik katonák.

Kirgizisztán nemzetbiztonsági bizottsága pénteken bejelentette, hogy a tartományi kormányzók és a határszolgálat képviselői között tartott találkozón megállapodás született a teljes tűzszünetről. Tádzsikisztán megerősítette a megállapodás tényét. A nemzetbiztonsági bizottság arról tájékoztatott, hogy jelenleg stabil a helyzet a közös határon, és a konfliktus okait közös bizottság vizsgálja.

photo_camera Kirgiz rendőrök a tádzsik határon. Fotó: Sputnik via AFP

A felek megegyeztek abban, hogy kivonják csapataikat, összehangolják a határőrizetet, és biztosítják a forgalmat egy stratégiai fontosságú úton, amit a kirgiz fél elzárt. A tádzsik nemzetbiztonsági bizottság közleménye szerint a konfliktusban tádzsik oldalon két állampolgár meghalt, és tízen - hat katona és négy civil - megsérültek. Az egyik áldozatot, egy helyi lakost a háza udvarán találta el a kirgiz katonák által kilőtt egyik akna. A másik áldozat egy mentőautó sofőrje, aki mentés közben vesztette életét a lövöldözésben. Kirgizisztán egészségügyi minisztériuma szerint legalább 11 kirgiz állampolgár sérült meg. A rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy mintegy 1500 embert evakuáltak a konfliktusövezetben lévő falvakból.

Tavaly tavasszal halálos áldozatokkal járó, súlyos fegyveres összecsapás történt a két ország erői között, nem messze a kirgizisztáni Voruh tádzsik enklávé körüli területtől. Ez olyan, feszültségekkel teli terület, amely különösen a vízhez történő hozzáférés miatt okoz feszültséget a két, nagyon szegény volt szovjetköztársaság között. A tavalyi erőszakhullámnak közel 60 halálos áldozata volt.

Tádzsikisztán és Kirgizisztán közös határa 980 kilométer hosszú, ebből 580 kilométernyi szakaszról sikerült eddig a két félnek megállapodásra jutnia. A Szovjetunió összeomlását követően - addig ugyanis a közös szövetségi államkeret miatt a határoknak inkább jelképes jelentőségük volt - több tucat, határ menti körzet hovatartozása vált vita tárgyává, és emiatt időről időre viszályok és összetűzések törnek ki helyi lakosok között. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.