Tűzszünetet kötöttek a kirgiz-tádzsik határon

január 28., péntek 10:04

Tűzszünetet hirdettek pénteken a kirgiz-tádzsik határ mentén, miután előző nap a két ország között egy vitatott hovatartozású területen tüzet nyitottak egymásra kirgiz és tádzsik katonák.

Kirgizisztán nemzetbiztonsági bizottsága pénteken bejelentette, hogy a tartományi kormányzók és a határszolgálat képviselői között tartott találkozón megállapodás született a teljes tűzszünetről. Tádzsikisztán megerősítette a megállapodás tényét. A nemzetbiztonsági bizottság arról tájékoztatott, hogy jelenleg stabil a helyzet a közös határon, és a konfliktus okait közös bizottság vizsgálja.

Kirgiz rendőrök a tádzsik határon. Fotó: Sputnik via AFP

A felek megegyeztek abban, hogy kivonják csapataikat, összehangolják a határőrizetet, és biztosítják a forgalmat egy stratégiai fontosságú úton, amit a kirgiz fél elzárt. A tádzsik nemzetbiztonsági bizottság közleménye szerint a konfliktusban tádzsik oldalon két állampolgár meghalt, és tízen - hat katona és négy civil - megsérültek. Az egyik áldozatot, egy helyi lakost a háza udvarán találta el a kirgiz katonák által kilőtt egyik akna. A másik áldozat egy mentőautó sofőrje, aki mentés közben vesztette életét a lövöldözésben. Kirgizisztán egészségügyi minisztériuma szerint legalább 11 kirgiz állampolgár sérült meg. A rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy mintegy 1500 embert evakuáltak a konfliktusövezetben lévő falvakból.

Tavaly tavasszal halálos áldozatokkal járó, súlyos fegyveres összecsapás történt a két ország erői között, nem messze a kirgizisztáni Voruh tádzsik enklávé körüli területtől. Ez olyan, feszültségekkel teli terület, amely különösen a vízhez történő hozzáférés miatt okoz feszültséget a két, nagyon szegény volt szovjetköztársaság között. A tavalyi erőszakhullámnak közel 60 halálos áldozata volt.

Tádzsikisztán és Kirgizisztán közös határa 980 kilométer hosszú, ebből 580 kilométernyi szakaszról sikerült eddig a két félnek megállapodásra jutnia. A Szovjetunió összeomlását követően - addig ugyanis a közös szövetségi államkeret miatt a határoknak inkább jelképes jelentőségük volt - több tucat, határ menti körzet hovatartozása vált vita tárgyává, és emiatt időről időre viszályok és összetűzések törnek ki helyi lakosok között. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt