Ismét lőni kezdték egymást a kirgizek és a tádzsikok egy vitatott határszakaszon

január 27., csütörtök 18:18

Tüzet nyitottak egymásra csütörtökön kirgiz és tádzsik katonák a két ország közös határának egyik szakaszán – közölte a kirgiz határőrség.

Az újabb határincidens előzménye, hogy a kirgiz fél állítása szerint tádzsik állampolgárok eltorlaszoltak egy utat két település között.

„Feszült helyzet alakult ki a kirgiz–tádzsik határszakaszon. Kirgizisztán és Tádzsikisztán határőrsége képviselőinek megbeszélései nyomán újranyitották a Batken–Iszfana közötti út egyik szakaszát, miután megerősített adatok szerint tádzsik állampolgárok korábban elzárták azt” – közölte a kirgiz nemzetbiztonsági tanács alárendeltségébe tartozó hatóság.

Mindazonáltal az esti órákban elmérgesedett a helyzet: tádzsik oldalról tüzet nyitottak a kirgiz határőrökre a dél-kirgizisztáni Batken tartomány Csir-Dobo településének térségében. A tűzharc jelenleg Tort-Kocso és Csir-Dobo településekre összpontosul. Biskek állítása szerint a tádzsik biztonsági erők akna- és gránátvetőket használnak.

Egyelőre nincsenek értesülések sebesültekről vagy halottakról. A 24.kg nevű kirgiz hírportál értesülései szerint a harctevékenységekhez közeli, határ menti települések lakói elkezdték elhagyni otthonaikat.

Romok a 2021. tavaszi kirgiz–tádzsik összecsapások után Fotó: IGOR YEGOROV/Sputnik via AFP

Tádzsikisztán és Kirgizisztán közös határa 980 kilométer hosszú, ebből 580 kilométernyi szakaszról sikerült eddig a két félnek megállapodásra jutnia. A Szovjetunió összeomlását követően – addig a közös szövetségi államkeret miatt a határoknak inkább jelképes jelentőségük volt – több tucat határ menti körzet hovatartozása vált vita tárgyává, emiatt időről időre viszályok és összetűzések törnek ki helyi lakosok között.

A helyzet legutóbb tavaly április 28-án vált ismét feszültté a térségbeli kirgiz és tádzsik falvak lakói között a Golovnoj vízgyűjtő közelében, amelyet mindkét fél sajátjának tekint. Egy nappal később fegyveres összecsapások robbantak ki a két közép-ázsiai ország katonái között. Biskek szerint a tádzsik katonák gépfegyvereket, aknavetőket és Mi-24-es harci helikoptereket vetettek be a harcok során. Még aznap este sikerült a feleknek tűzszünetben és a katonai alakulatok visszavonásában megállapodniuk.

A harcoknak sok civil halálos áldozata és sebesültje volt, és a helyi lakosság egy részét ki kellett telepíteni. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt