Hiába bérelt volna a roma diákoknak tornatermet a Dr. Ámbédkar Iskola, a miskolci önkormányzat másnak adta

oktatás
2022 január 29., 12:01
comments 5

Hiába lett ellenzéki városvezetése Miskolcnak 2019-ben, a mélyszegélységből jövő roma diákokat érettségihez segítő Dr. Ámbédkar Iskola vezetése úgy érzi, az önkormányzat továbbra sem túl segítőkész velük, és nem hívják meg őket olyan megbeszélésekre sem, amikor a döntésekbe érdemben bele lehetne szólni - derül ki a Jelen riportjából.

Kérvényezték, hogy kapjanak tornaterem-bérlési lehetőséget egy másik intézményben, egy egykori szakmunkásképző épületében volt is erre alkalmas hely. Az önkormányzat egy ideig azzal utasította el őket, hogy még nem rendelkeznek az épülettel, amikor viszont változott a helyzet, akkor az épületet egy cigánymentes, kétszázfős iskolának adták ki. „Ők pedig nem hajlandók beengedni a tornatermükbe heti néhány órában a mi cigány diákjainkat” - mondta el Derdák Tibor igazgató. Az önkormányzat arra hivatkozik, nem szólhatnak bele, a másik iskola kinek adja bérbe tovább a termeit.

Tanítás a Dr. Ámbédkar Iskolában.
photo_camera Tanítás a Dr. Ámbédkar Iskolában. Fotó: Dr. Ámbédkar Iskola / Facebook

A Jelen azonban rámutat, hogy ez nem egészen igaz. Térítésmentes használatra adták ugyanis bérbe az ingatlant, amelyet tulajdonosként bármikor visszavonhatnak.

Sőt, arra is lenne lehetőségük, hogy kérjék az intézményt fenntartó Esélytér Központtól, hogy engedjék át heti néhány órára a Dr. Ámbédkar iskolának a tornatermet. Ez mindössze egy szerződésmódosítással járna.

Szimbolikusabb jellegű a másik eset. Derdák Tibor és Orsós János, az iskolát fenntartó egyesület elnöke már sokszor kérték az önkormányzattól, hogy az iskola névadójának mellszobra köztérre kerülhessen, amely néhány napja ismét elutasította ezt. Varga Andrea Klára alpolgármester egyrészt azt írta, hogy az iskola által javasolt helyszín „Miskolc városfejlesztési terveiben kiemelt helyet foglal el, így ott szobor elhelyezése az azzal járó költségek miatt nem javasolt”. Derdák szerint azonban ez furcsa magyarázat: „A terület, amelyet kinéztünk, (...) egy romos, szemetes, bozótos rész, ami helyett valóban sokkal szebb lenne egy park. Ott egy szobor elhelyezése az azzal járó költségek miatt nem javasolt? (...) Tartalmilag egész egyszerűen nincsen értelme” - mondta.

Ráadásul a levélben arra is hivatkozik Varga, hogy nem ismerik Dr. Ámbédkart a lakosok. „Úgy véljük, mellszobrának elhelyezése a Dr. Ámbédkar Iskolán kívül, attól távolabb eső helyszínen – a mű és alkotója miskolci vonatkozásának, ismertségének és lokális kötődésének hiányában – nem indokolt”. Az iskola már öt éve működik a városban, Derdák szerint a városvezetés egyszerűen fél a szobor üzenetétől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.