Egy 19 éves nő dunaharaszti takarítócége vásárolt be félmilliárdért nyomott árú ingatlanokból az V. kerületben

POLITIKA
2022 január 31., 14:09
comments 21

Egymilliárd forintért adott túl januárban az V. kerületi önkormányzat több ingatlanán úgy, hogy a nagy sietségben esélyt se hagyjon a fővárosi önkormányzatnak arra, hogy az élhessen az elővásárlási jogával. Az ingatlanokat tavaly októberben hirdették meg eladásra, és bár csak januárban köttettek meg az üzletek, némelyiknél már a földhivatal is bejegyezte az új tulajdonost. Ez utóbbi fejlemény komolyan megnehezíti a Főváros dolgát, amely nyolc, összesen 850 millió forintért elkelt ingatlan esetén próbálna élni elővásárlási jogával.

A lipótvárosi Aulich utca igen jó fekvésű, a Parlament kényelmes sétatempóban sincs öt percnyire.
photo_camera A lipótvárosi Aulich utca igen jó fekvésű, a Parlament kényelmes sétatempóban sincs öt percnyire. Fotó: Google Street View

Hogy miért akarná a Főváros is megszerezni ezeket az épületeket? Mert saját értékbecslésük szerint azok az eladási ár csaknem dupláját, 1,6 milliárd forintot érnek, vagyis elég szép hasznot realizálhatna rajtuk az önkormányzat, amely az így befolyó összeget saját tulajdonú önkormányzati lakásai felújítására fordítaná.

A Népszava most utánajárt, hogy kikkel kell csatába szállnia a fővárosi önkormányzatnak. A nyolc ingatlan közül ötöt egy Top Full Clean Kft. nevű vállalkozás vette meg. A cég tulajdonosa az Opten nyilvántartása szerint egy még csak 19 éves nő - a cégalapító lánya. A vállalkozás az elmúlt években futott fel. Miközben 2016-17-ben még nullszaldó közeli eredményt ért el, 2018-20 között összesen 215,5 millió forint volt az adózott eredménye.

A januári nagybevásárlással egészen garantáltan jó üzletet kötöttek. Az Aulich utcában, a Szabadság tér közvetlen szomszédjában például 587 ezer forintos négyzetméteráron jutottak egy 560 négyzetméteres irodához, miközben a környéken bőven millió fölötti, 1,1-1,5 milliós négyzetméteráron hirdetik az ingatlanokat.

A Népszava cikkében a többi értékesített ingatlanról is vannak még érdekességek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.