A spanyol főügyész vizsgálja a vallási intézményekben gyerekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseket

vallás
2022 február 01., 16:57
comments 2

A spanyol főügyész vizsgálja a vallási intézményekben gyerekek ellen elkövetett feltételezett szexuális visszaéléseket – jelentette a spanyol közszolgálati televízió (TVE).

A tájékoztatás szerint Dolores Delgado főügyész bekérette az ország összes tartományából azokat a jogi eljárásokat, amik bármilyen egyházi intézményben kiskorúak elleni szexuális visszaélés gyanújával indultak.

A bíróságok tíz napot kaptak, hogy átadják a dokumentumokat a főügyészségnek, aminek a tévécsatorna szerint az a célja, hogy teljes képet kapjon a folyamatban lévő ügyekről.

Dolores Delgado spanyol főügyész még igazságügyi miniszterként 2018. június 8-án.
photo_camera Dolores Delgado spanyol főügyész még igazságügyi miniszterként 2018. június 8-án. Fotó: Javier Soriano/AFP

Az eljárások összegyűjtésének bejelentése egybeesik azzal, hogy a spanyol törvényhozás alsóháza eljárásba vett egy parlamenti vizsgálóbizottság felállításáról szóló indítványt, ami kiskorúak feltételezett molesztálását vizsgálná az egyház köreiben.

A javaslatot a spanyol kormánykoalíció kisebbik pártja, az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) baloldali pártszövetség nyújtotta be közösen a katalán nacionalista ERC és a baszk nacionalista EH Bildu párttal.

A spanyol katolikus egyház 2021 áprilisában hozta nyilvánosságra, hogy húsz év alatt összesen 220 papja ellen érkezett feljelentés szexuális visszaélés miatt.

Tavaly decemberben vizsgálatot indítottak, miután az El País napilap közzétette saját, három évig tartó nyomozásának eredményét. A kutatásból kiderült: az 1943 és 2018 közötti időszakban 251 egyházi személlyel kapcsolatban merült fel a szexuális visszaélés vádja, az áldozatok száma vélhetően több mint 1200.

A bizonyítékaikat eljuttatták Ferenc pápának is, aki január közepén a spanyol püspökökkel folytatott megbeszélésén szorgalmazta az esetek felderítését.

A spanyol püspöki konferencia (CEE) közölte, hogy szándékában áll tisztázni a visszaéléseket, ezért az El País jelentését elküldte mindegyik egyházmegyének. Szerintük az egyház saját eszközei elegendők a történtek feltárásához. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.