Betoppant a Metaverzumba, másodpercek múlva csoportosan megerőszakolták

ÉLET
2022 február 01., 20:30
comments 63
Mark Zuckerbeg asztronautaként egy metaverzum-kísérletben a Meta 2021 októberi bemutatóján
photo_camera Mark Zuckerbeg asztronautaként egy metaverzum-kísérletben a Meta 2021 októberi bemutatóján Fotó: EyePress via AFP

Mark Zuckerberg grandiózus terve, hogy a Facebook új virtuális világaként épülő Metaverzum minél több dimenzióban hasonlítson az általunk ismert valósághoz, minden jel szerint a legjobb úton jár.

3-4 férfi, illetve férfinek látszó virtuális projekció csoportosan megerőszakolt egy nőt alig pár másodperccel azután, hogy a nő belépett a Metaverzum egyik tesztelés alatt álló beta-verziójába.

„60 másodperc sem telt el, és már verbálisan és szexuálisan is zaklatott 3-4 férfi avatar, majd miután inzultáltak, csoportosan megerőszakoltak, és erről fotókat is készítettek” - írta Nina Jane Patel, egy 43 éves londoni családanya még egy decemberi blogposztjában, ami most kezdett el terjedni az amerikai weben.

Patel azt írta, miután szabadulni próbált, utána üvöltötték, hogy „ne mondd, hogy nem élvezted” és „élvezz a fotóra” - akárcsak a való világban.

„Szürreális volt. Egy rémálom” - írja Patel, aki nem az első áldozat. A szexuális zaklatás, bár még élesben el sem indult, már most visszatérő probléma a Metaverzumban.

A Verge hetekkel korábban írt arról, hogy egy beta tesztelőt egy idegen zaklatott. Az áldozat azt nyilatkozta, hogy a zaklatás a virtuális valóságban sokkal megrázóbb és valóságosabb élmény, kiemelve, hogy a legmegalázóbb része a traumának a bámészkodó avatarok voltak, akik láthatóan élvezték a helyzetet.

A Meta alelnöke, Vivek Sharma sajnálkozott az eset miatt, de belefért részéről egy finom áldozathibáztatás is, amiért a user nem kapcsolta be azt a biztonsági beállítást, ami blokkolja az idegenek közeledését.

A vállalat sajnálatát fejezte ki utóbbi incidens miatt is. A Meta szóvivője, Joe Osborne azt közölte a Vice megkeresésére, hogy kivizsgálják az esetet, ahogy minden más erőszakos történést is. (Vice)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.