Elutasította a bíróság a neonáci tömeggyilkos, Anders Breivik szabadlábra helyezési kérelmét

bűnügy
2022 február 01., 18:12
comments 1
Anders Behring Breivik 2012. augusztus 24-én az oslói bíróságon
photo_camera Anders Behring Breivik 2012. augusztus 24-én az oslói bíróságon Fotó: Frank Augstein/AP

Egy norvég bíróság elutasította a neonáci tömeggyilkos, Anders Breivik szabadlábra helyezésére irányuló kérelmet, miután úgy ítélte meg, hogy az elkövető továbbra is komoly veszélyt jelent a társadalomra.

Breivik 2011 júliusában nyolc embert ölt meg egy autóba rejtett bombával Oslóban, majd további 69 embert - nagy többségében fiatal kamaszokat - lőtt agyon a közeli Utøya szigetén, a norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének nyári táborában.

Breivik a maximálisan kiszabható 21 éves börtönbüntetést kapta, de 2022 januárjában kérte feltételes szabadlábra helyezését.

Az elkövető, aki a tárgyalás nyitónapján náci tisztelgést mutatott be, indoklásként azt írta, hogy már nem az erőszak híve, de a bíróságot ezzel nem hatotta meg.

A délkelet-norvégiai Telemarkban működő bíróság ítélete kimondta, hogy nem bízik Breivik állításában, miszerint bár ideológiája nem változott, mostantól békés eszközökkel fog küzdeni érte.

Hulda Karlsdottir ügyész szerint a tömeggyilkos még mindig nagyon veszélyes ember, és hasonló értékelést adott Randi Rosenqvist pszichiáter is, aki többször is megvizsgálta Breiviket.

A három bíró együttesen úgy ítélte meg, hogy mivel pszichiátriai állapota nem változott, fennáll a veszélye annak, hogy Breivik folytatja a 2011. július 22-én elkövetett gyilkosságokat kiváltó magatartását, és kétség nem férhet hozzá, hogy „még ma is képes újabb súlyos bűncselekményeket elkövetni".

A fogvatartott ügyvédje, Oeystein Storrvik szerint börtönkörülményei miatt nehéz bizonyítani Breivik számára, hogy megbízható volna. Azt mondta, hogy fellebbezni fog a bírók egyhangú döntése ellen.

A 42 éves Anders Behring Breivik soha nem mutatott megbánást a gyilkosságok miatt.

A feltételes szabadlábra helyezési meghallgatáson, amelyre 10 évvel Breivik bebörtönzése után került sor, megismételte szélsőjobboldali összeesküvés-elméleteit és náci tisztelgést mutatott be. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.