Megkezdte működését az Élelmiszermentő Központ

étel
2022 február 01., 14:51
comments 6

Január közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felügyelete alatt létrejött az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.

A céget azért hozták létre, hogy fékezze, de legalábbis lassítsa a nagykereskedelemben tapasztalható élelmiszer-pazarlást. Februártól ez a cég gyűjti be a boltok polcairól a 48 órán belül lejáró termékeket.

A vállalatot 3 millió forintos tőkével hozták létre: tulajdonosai a pedig a magyar állam és a Nébih lesznek.

A céget az a Hodorics András irányítja, aki a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese volt korábban.

A nonprofit céget azért hozta létre az állam, mert az Európai Parlament és Tanács egy friss döntése értelmében mostantól eladományozhatóak lesznek azok az élelmiszertermékek, amiknek a minősége lejárt vagy a nagyon közeli jövőben le fog járni.

Az fontos változás viszont, hogy az adományozni kívánt termékek biztonságosságáért és megfelelőségéért az adományozó, azaz a kereskedő felel.

Az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó, decemberben módosított törvény kötelezi a nagy élelmiszerláncokat, hogy ajánlják fel lejáráshoz közelítő - de minimum 48 órán keresztül még nem lejárt - termékeiket az államnak. (napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.