Pénteken lesz a pekingi téli olimpia megnyitója, szombaton már esély van magyar éremre

sport
2022 február 01., 12:24

Pénteken délután egykor kezdődik a pekingi téli olimpia hivatalos megnyitója, de már szerdán indulnak a versenyek a curling vegyespáros selejtezőjével, csütörtökön elrajtol a női hoki és a műkorcsolya és síakrobatikában a mogul szám.

A rövid pályás gyorskorcsolyázóknak köszönhetően a magyar szurkolóknak nem kell sokat várniuk az első éremesélyre. Szombaton az olimpián bemutatkozó 2 000 méteres vegyesváltóban hirdetnek győztest. Nem lesz egyszerű menet, a délben kezdődő programban előbb a női 500 méter, majd a férfi 1000 méter selejtezőit rendezik, elvileg mind az 5 magyar egyéni indulónak (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és John-Henry Krueger, illetve Jászapáti Petra és Kónya Zsófia) ezeken jelenése van. A selejtezők után rögtön, fél kettőtől rendezik meg a vegyesváltó mindhárom futamát, alig egy óra alatt. A férfiaknál nagyobb a választási lehetőség, hogy ki induljon a váltóban, a nőknél viszont összesen két kvótánk van, mindkettejüknek jégre kell lépni a vegyesváltóban.

Hétfőn korcsolyáznak a női 500 m-esek és a férfi 1000 m-esek az éremig. A női 500-on kevésbé kell vérmes reményeket táplálni, ha minden a terv szerint halad, ott a Magyarországon készülő olasz Arianna Fontanának és a kanadai Kim Boutinnek lehet a legnagyobb esélye. Jászapáti Petra maga is elmondta, külön hangsúlyt nem fektet egyik távra sem, kimondva-kimondatlanul valószínűleg a vegyesváltó az elsőszámú cél.

A férfi 1000 méterre viszont érdemes figyelni. John-Henry Krueger négy évvel ezelőtt ezen a távon szerzett – még amerikai színekben – ezüstérmet, illetve a tavalyi Európa-bajnokságon már a magyar válogatott tagjaként lett második. Krueger ugyanakkor nemrég az Eurosport.hu-nak adott interjújában említette, hogy még bizonytalan, melyik táv tűnik idén a legerősebbnek.

Jövő szerdán a női 1000 méteres egyéni és a 3000 méteres váltó selejtezői mellett elejétől végéig futnak az 1500 méter férfi futamaiban. Női váltónk nincsen, az egyéni futamokban pedig mindenképpen jó lenne a negyeddöntőbe jutás, itt azonban mindkét versenyzőnk egy-egy futamot megy, amiben tényleg bármikor bármi megtörténhet. A férfiaknál egyelőre úgy tűnik, a leghosszabb táv a legkevésbé esélyes a jó szereplésre. A világranglistán a 7-17. hely között áll három egyéni indulónk, ráadásul itt komolyan bejöhet a távol-keleti jó szereplés, elsősorban Ren Ziwei személyében hazai jégen.

Február 11-én, pénteken a két nappal korábbi szerdai női egyéni selejtezők utáni negyed- elő- és döntőket rendeznek, nem biztos, hogy eljut idáig magyar versenyző. A férfi 500 méter és az 5000 méter férfi váltó selejtezőiben azonban jobban bízhatunk. Utóbbiban címvédő a magyar csapat, a mögöttünk lévő világkupa-sorozatot is ők vették a legjobban. Átalakult váltónktól (Knoch Viktor visszavonult, Burján Csaba a kínai botránya után kikopott a csapatból, érkezett a honosított John-Henry Krueger, Varnyú Alex és Nógrádi Bence utazott még) mindenképpen csalódás lenne, ha nem lenne meg a négyes döntőbe jutás.

Nagyjából ugyanez a helyzet az 500 méter egyéni számban is. Liu Shaolin Sándor a világranglista vezetője, a negyedik helyen álló, Shaoang pedig megnyerte a tavalyi, az ázsiaiak távolmaradása miatt kissé csonka dordrechti világbajnokságot. Utóbbi ugyanakkor frissen épült fel a koronavírusból.

Február 13-án, vasárnap tartják a férfi 500 méter döntőjét, jó eséllyel magyar érdekeltséggel.

Az utolsó, február 16-ai versenynapon női 1500 méter egyéni után az utolsó futam, a férfi 5000 méteres váltó döntőjében dől el végül – persze, ha elérünk odáig – sikerül-e megvédeni az első magyar olimpiai bajnoki címet.

További cikkek a téli olimpiáról és a magyar csapatról az Eurosport magyar nyelvű oldalán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.