Varjakkal szedetnék föl a csikkeket egy svéd városban

ÁLLAT
2022 február 02., 13:04
comments 3

Radikális új módszerrel oldaná meg egy svéd startup egy svéd kisváros, Södertälje feltehetően legnagyobb elképzelhető problémáját: azt, hogy az emberek eldobálják a cigicsikkeket az utcán. Ez a radikális megoldás pedig az, hogy emberek helyett varjakat fizetnek meg a cigicsikkek összegyűjtésére.

photo_camera Magyar dolmányos varjú, csőrében csikk helyett mécsessel. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A Corvid Cleaning nevű cég kifejlesztett egy gépet, ami egy kis adag ételt ad a varjaknak, ha azok beledobnak egy cigicsikket. Hogy pontosan hogyan működik a rendszer, vagyis hogy honnan tanulják meg a varjak, hogy a kaja-automata cigicsikkel és csak cigicsikkel működik, vagyis ha egy kavicsot vagy egy papírgalacsint vagy akármi mást dobnak bele, az nem oké, az sajnos nem derül ki a Guardiannek a témát feldolgozó cikkéből. Az viszont igen, hogy a csikkszedegetésre nem kell külön kiképezni varjakat, vagyis

a városban vadon élő varjak valahogy maguktól rájönnek, hogy van ilyen lehetőség, és aztán megtanítják egymást.

link Forrás

A varjak rettenetesen okosak, az intelligenciaszintjük a főemlősökével vetekszik. A varjak legokosabbika, az új-kaledóniai varjú például eszközöket is tud használni, sőt készíteni is, a problémamegoldó képessége pedig egyes kutatások szerint egy hétéves gyerekével vetekszenek.

De miért jó Södertälje városának, ha a varjakat megtanítják csikkeket szedni? Mert olcsóbban csinálják, mint az emberek. Egyes kutatások szerint évente egymilliárd csikket dobálnak el a svéd utcákon, amiket csikkenként 8o öre (svéd váltópénz) és 2 korona, vagyis 27 és 60 forint közötti összegbe kerül összeszedni. Ha azt emberek csinálják. Ez a kisvárosnak évente 20 millió koronába kerül. A varjak viszont csikkenként 20 örének megfelelő jutalomfalatért elvégzik a piszkos munkát. Ez 75 százalékos költségmegtakarítást jelentene. Egyelőre viszont még csak tesztelik, hogy tényleg működne-e a rendszer, és hogy például nem okoz-e valamilyen egészségügyi problémát a madaraknak, ha egész nap csikkeket szedegetnek a csőrükkel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.