Varjakkal szedetnék föl a csikkeket egy svéd városban

február 2., szerda 13:04
3

Radikális új módszerrel oldaná meg egy svéd startup egy svéd kisváros, Södertälje feltehetően legnagyobb elképzelhető problémáját: azt, hogy az emberek eldobálják a cigicsikkeket az utcán. Ez a radikális megoldás pedig az, hogy emberek helyett varjakat fizetnek meg a cigicsikkek összegyűjtésére.

Magyar dolmányos varjú, csőrében csikk helyett mécsessel. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A Corvid Cleaning nevű cég kifejlesztett egy gépet, ami egy kis adag ételt ad a varjaknak, ha azok beledobnak egy cigicsikket. Hogy pontosan hogyan működik a rendszer, vagyis hogy honnan tanulják meg a varjak, hogy a kaja-automata cigicsikkel és csak cigicsikkel működik, vagyis ha egy kavicsot vagy egy papírgalacsint vagy akármi mást dobnak bele, az nem oké, az sajnos nem derül ki a Guardiannek a témát feldolgozó cikkéből. Az viszont igen, hogy a csikkszedegetésre nem kell külön kiképezni varjakat, vagyis

a városban vadon élő varjak valahogy maguktól rájönnek, hogy van ilyen lehetőség, és aztán megtanítják egymást.

A varjak rettenetesen okosak, az intelligenciaszintjük a főemlősökével vetekszik. A varjak legokosabbika, az új-kaledóniai varjú például eszközöket is tud használni, sőt készíteni is, a problémamegoldó képessége pedig egyes kutatások szerint egy hétéves gyerekével vetekszenek.

De miért jó Södertälje városának, ha a varjakat megtanítják csikkeket szedni? Mert olcsóbban csinálják, mint az emberek. Egyes kutatások szerint évente egymilliárd csikket dobálnak el a svéd utcákon, amiket csikkenként 8o öre (svéd váltópénz) és 2 korona, vagyis 27 és 60 forint közötti összegbe kerül összeszedni. Ha azt emberek csinálják. Ez a kisvárosnak évente 20 millió koronába kerül. A varjak viszont csikkenként 20 örének megfelelő jutalomfalatért elvégzik a piszkos munkát. Ez 75 százalékos költségmegtakarítást jelentene. Egyelőre viszont még csak tesztelik, hogy tényleg működne-e a rendszer, és hogy például nem okoz-e valamilyen egészségügyi problémát a madaraknak, ha egész nap csikkeket szedegetnek a csőrükkel.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt