A Nemzetközi Űrállomás 2030-ban a Csendes-óceánba csapódik majd

űr
2022 február 03., 06:29
comments 1

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) még 2030-ig folytatja működését, majd a Csendes-óceán mindentől a lehető legtávolabb eső pontján a vízbe zuhan - közölte a NASA egy új átállási tervben. Az ISS-t 1998-ban indították, de 2031 januárjában leveszik a pályáról, és a Nemo-pontnál fog az óceánba csapódni. Ez a pont 2700 kilométerre van bármilyen szárazföldtől, és számos korábbi űrállomásnak, régi műholdnak és űrszemétnek ez a temetője.

A Nemzetközi Űrállomás 2011. június 28-án.
photo_camera A Nemzetközi Űrállomás Fotó: -/AFP

A NASA azt tervezi, úgy folytatja az űrkutatást a jövőben, hogy helyet és időt vásárol a kereskedelmi űrhajókon az űrhajós tudósai számára. Állítólag ezzel már 2031-ben 1,3 milliárd dollárt spórolhatnak majd.

Robyn Gatens, az ISS igazgatója elmondta: az űrállomás célja az volt, hogy megalapozzák „a kereskedelmi jövőt az alacsony Föld körüli pályán”.

Az űrállomás 90 percenként kerüli meg a Földet, és 2000 óta folyamatosan tartózkodnak rajta űrhajósok. Eredetileg csak 15 évig működött volna. Tavaly szeptemberben egy orosz tisztségviselő arra figyelmeztetett, hogy apró repedéseket fedezetett fel az űrállomáson, melyek idővel nőhetnek. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.