A mérgezett kokain terjedése miatt az argentin hatóságok azt kérik, mindenki dobja ki a napokban vásárolt szereit

február 4., péntek 9:28
3

Arra kérik a drogfogyasztókat az argentin hatóságok, inkább minden kokaint dobjanak ki, amit az elmúlt pár napban vásároltak, mert könnyen lehet, hogy nekik is abból a hamisított anyagból jutott, amitől az elmúlt napokban már legalább 23 ember halt meg Buenos Aires térségében. A mérgezés miatt 84-en jelenleg is az intenzíven fekszenek, de a hatóságok attól tartanak, hogy a halálos áldozatok száma emelkedhet, mivel több halottra is egyedül, a lakásában fekve találtak rá.

Mérgezéssel szállítanak kórházba egy argentin férfit Fotó: TOMAS CUESTA/AFP

Több ember életét is csak intubálással lehetett megmenteni, ezeket a beavatkozásokat jellemzően olyan kórházi helyeken hajtották végre, amiket eredetileg a koronavírusos betegeknek tartottak fenn. Nicolás Kreplak egészségügyi miniszter meg is jegyezte, hogy ha nem lettek volna eleve felkészülve a COVID-járványra, most magasabb lenne az áldozatok száma. A szennyezett kokain akár egy órán belül is képes szívleállás okozni. Az áldozatok többsége 30 és 50 év közötti férfi volt.

A mérgezések mögött egy bandaháború állhat, amiben az egyik banda a szennyezett kokainnak próbálhatja kiszorítani a másikat a piacról. Az egészségügyi miniszter szerint a szennyezést olyan gyenge minőségű opioid okozhatta, amit házilag állítottak elő ahelyett, hogy valamelyik gyógyszercégtől lopták volna ki. A napokban letartoztattak egy paraguayi drogdílert, Joaquín “El Paisa” Aquinót is, akinek a hatóságok szerint köze lehet a mérgezett kokain terjesztéséhez. A razziák során a rendőrség 15 ezer pakknyi kokaint foglalt le. Ezeket jellemzően olyan magenta színű zacskókban tárolták, amiket az áldozatoknál is találtak. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt