Boris Johnson közvetlen munkatársait is utolérte a kertiparti-botrány, négyen már leléptek közülük

külföld
2022 február 04., 16:58

A brit miniszterelnök-válság legújabb fejleményei:

  • lemondott a miniszterelnök négy magas beosztású munkatársa
  • folytatódnak a kertiparti-botrány körüli vizsgálatok
  • saját pártján belül is csökken Boris Johnson népszerűsége

Évszázadok óta a Downing Streeten történnek a legfontosabb dolgok az Egyesült Királyságban. A 10-es számú ház a mindenkori brit miniszterelnök rezidenciája, itt működik a hivatala, és itt rendezték meg 2020 májusa és 2021 áprilisa között a koronavírus-járvánnyal összefüggő korlátozások idején azokat a kerti partikat, amikbe – egyre inkább úgy tűnik – bele fog bukni Boris Johnson. Az itt dolgozók részben a kormányfő különleges tanácsadói, részben a brit parlamenttől független köztisztviselők (civil servants), akik közvetlenül őfelsége alatt dolgoznak, a korona alkalmazottai.

photo_camera Munira Mirza és Boris Johnson Fotó: DANIEL LEAL/AFP

A hivatalát most elhagyó négy tisztségviselő: Munira Mirza, Jack Doyle, Dan Rosenfield és Martin Reynolds.

Munira Mirza, a Downing Street szakpolitikai munkacsoportjának vezetője azután mondott le, hogy Boris Johnson napokon keresztül nem volt hajlandó bocsánatot a kérni a Munkáspárt elnökéről, Keir Starmerról tett kijelentéséért. Johnson azt állította, hogy az ellenzéki vezető személyesen volt felelős a gyermekeket szexuálisan bántalmazó Jimmy Salvie ügyében folytatott nyomozások leállításáért. 14 éve dolgoztak együtt, és Mirza végtelenül szomorúnak nevezte, hogy Johnson megengedte magának ezt az illetlen kijelentést. Azóta Johnson pontosított: állítása szerint nem az ellenzék vezetőjéről beszélt, hanem az akkoriban Starmer vezette szervezet felelősségéről.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.